LOS ANGELES - De 84-jarige Amerikaanse miljardair Kirk Kerkorian ziet zijn 36-jarige ex-vrouw Lisa binnenkort voor de rechter. Inzet is de maandelijkse vergoeding die de eigenaar van de MGM-filmstudio's moet betalen voor zijn driejarige dochtertje Kira.

Kerkorian heeft een maandelijks bedrag van 35.000 dollar voorgesteld, Lisa wil 320.000 dollar per maand hebben. De moeder overhandigde vorige week de rechter een kostenlijstje, waaruit de krant Los Angeles Times concludeerde dat Lisa per maand 1000 dollar nodg heeft voor speelgoed, boeken en video's.

Verder heeft het meisje 144.000 dollar nodig om te reizen, .000 dollar voor feestjes en speelmiddagen en 2500 dollar voor bioscoopbezoek en uitstapjes. Daarbij komen nog duizenden dolars voor eten, kleding en huisdieren. Lisa's moedern heeft de kosten per jaar becijferd op 3,8 miljoen dollar.

Nu is Kira wel de nodige luxe gewend. Haar eerste verjaardagspartijtje, in het Bel Air-hotel, kostte 70.000 dollar. Ze heeft drie kindermeisjes, een in het 13 miljoen dollar kostende huis van haar vader in Los Angeles, een in diens paleisje in Las Vegas en een in haar moeders huis, dat 9 miljoen dollar heeft gekost.

Kerkorian trouwde met Lisa in augustus 1998. Het huwelijk, alleen bedoeld om Kira een wettige vader te geven, duurde een maand. Lisa meent dat het haar dochter ook na het huwelijk aan niets mag ontbreken. Volgens gegevens van de rechtbank is er niet eerder in Californië een zo hoge vergoeding voor de verzorging van een kind gevraagd.

De rechter bepaalt uiteindelijk de hoogte van de maandelijkse som. Daar bestaat geen wettelijk maximum voor. In het verleden zijn er wel maandelijkse bedragen van 20.000 dollar toegekend, maar doorgaans liggen die bedragen lager. Zo moet de Revlon-magnaat Ronald Perelman voor zijn kind 12.825 dollar per maand betalen. De moeder had 100.000 dollar gevraagd.

Kerkorian kan zich grote bedragen wel permitteren. Sinds 1972 staat hij geregeld op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld. De Los Angeles Times meldde deze week dat hij de MGM-studio's te koop heeft gezet. Hij zou er 7 miljard dollar voor willen hebben. Of dat geld nodig is om zijn dochter te kunnen betalen, vermeldde de krant niet.