LONDEN/AMSTERDAM - Een Engelstalige versie van de Nederlandse film All Stars staat op stapel. Dat heeft regisseur Jean van de Velde, die verantwoordelijk was voor de Nederlandse versie, donderdag bekendgemaakt. De opnamen voor de film, die You don't have to say you love me gaat heten, beginnen volgende week in Londen.

De regie van de remake ligt in handen van de Brit Simon Shore, die eerder de veel bekroonde coming-of-age-film Get Real maakte. Het script is afkomstig van de Britse toneelschrijver Patrick Wilde. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Dougray Scott (Mission Impossible 2), Emilia Fox (The Pianist) en debutanten Sean Parkes en Billy Piper.

Hetzelfde

De opzet van het verhaal, dat vertelt over de belevenissen van een groep eind-twintigers in een voetbalteam, is hetzelfde gebleven. "Alleen ligt de nadruk wat meer op de relaties tussen de jongens en hun vriendinnen", legt Van de Velde uit.

De onderhandelingen voor een remake waren al een paar jaar gaande, maar verdwenen na een aantal geflopte Britse voetbalfilms in de ijskast. Het succes van de film Bend it like Beckham opende weer perspectieven voor een All Stars-remake.

The Vanishing en Down

Het is de derde keer dat een Nederlandse film een Engelstalige versie krijgt. De vorige keren werden die echter gemaakt door de regisseurs die ook het origineel voor hun rekening namen. Regisseur George Sluizer maakte van zijn thriller Spoorloos (1988) in Hollywood The Vanishing (1993) en Dick Maas was verantwoordelijk voor een remake van zijn eigen film De Lift (1983).

Engeland is overigens niet het eerste land dat een nieuwe versie van All Stars maakt. Eerder werden er al een Belgische en een Spaanse All Stars geproduceerd. Over een Duitse versie wordt momenteel onderhandeld. "Onze film sloeg aan, omdat hij zo oer-Hollands was", stelt Van de Velde. "De remakes zijn allemaal aangepast aan de cultuur en eigenaardigheden van het eigen land: You don't have to say you love me wordt dus ook oer-Brits."

Eer

De kosten voor de remake bedragen 5 miljoen euro. Geestelijk vader Van de Velde en medescenarist Mischa Alexander krijgen in principe geen geld voor de Engelstalige uitgave. Pas als de film een succes blijkt, gaan de Nederlanders meedelen in de winst. "Ik ben niet zakelijk. Ik vind het al een hele eer dat de film überhaupt gemaakt wordt." Of You don't have to say you love me ook in Nederland gaat draaien, is nog niet bekend.

All Stars was de grote Nederlandse bioscoophit van 1997. De hoofdrollen werden vertolkt door Antonie Kamerling, Danny de Munk, Danil Boissevain, Kasper van Kooten, Ricky Koole, Isa Hoes, Hans Dagelet en Daphne Deckers. De film werd onder meer geselecteerd als Nederlandse Oscarinzending, maar trok zich terug ten faveure van Karakter, die dat jaar prompt een Oscar won. De succesvolle -delige televisieserie die op de film volgde, werd wel bekroond met een Emmy Award en een Zilveren Roos in Montreux.