HILVERSUM - De 12-jarige 'Kinetic' Yelle is de nieuwe Uri Geller 2009. Dat hebben de kijkers van de SBS6-show vrijdagavond bepaald. Ze is de jongste en eerste vrouwelijke winnares wereldwijd.

Yelle liet haar concurrenten The Mask en de bloedzuiger etende Vincent de Vampier achter zich. Uri Geller zelf noemde Yelle een mentalist die hem omver blies.

Hij noemde haar de jongste winnares van alle versies van de internationale show, die eveneens wordt uitgezonden in Israël, de Verenigde Staten, Turkije en Hongarije.

The Mask

The Mask hield de gemoederen vanaf het begin wekenlang bezig. De afgelopen tijd is er veel gespeculeerd in de media over wie er achter het masker schuil ging.

Ook Uri Geller smachtte naar het moment dat The Mask zijn masker zou aftrekken, al noemde hij de acts met de dodelijke hamer opwindend.

Vrijdagavond onthulde The Mask eindelijk zijn ware identiteit. Het is Hayashi, die vorig jaar als tweede eindigde na Ramana.

Kijkersstemmen

Yelle kreeg 69 procent van de kijkersstemmen. Ze trad op met haar vader Ghani. Hun achternaam luidt Minne en ze wonen in het dorp Schellingwoude bij Amsterdam.

Yelle zit in de brugklas van de havo/vwo. Ghani Minne reageerde na afloop uitzinnig van vreugde.

''Het is geweldig, heel onwerkelijk. Mensen hebben gekozen voor de liefde. The Mask was mysterieus, Vincent was duivels en Yelle was de liefde. Mensen thuis hebben dat aangevoeld'', aldus Minne.

Afsluiting

Yelle zelf noemde haar overwinning ''een mooie afsluiting van mijn ervaring''. Ze gaat niet optreden en zal zich weer op school richten.

Yelle dacht dat The Mask zou winnen. Ze had wel zo haar vermoedens, maar wist niet dat Hayashi achter het masker schuil ging.

Lepel

Yelle kreeg een glazen award met daarin een gebogen lepel, Gellers handelsmerk, van de presentatoren Tooske Ragas en Patty Brard.

Ook andere BN'ers als Nance, Ewout Genemans, Joey van der Velden, Jasmine Sendar en Melody Klaver waren erbij.

Afvalrace

Het tweede seizoen van de afvalrace begon op vrijdag 9 januari met twaalf kandidaten. Ze voerden negen weken lang opzienbarende en gevaarlijke acts uit, bijgestaan door diverse bekende Nederlanders.

Wekelijks keken gemiddeld 1,2 miljoen mensen naar de talentenjacht, evenveel als in het eerste seizoen.