DEN HAAG - De Britse acteur Colin Firth (Bridget Jones-films, Mamma Mia!) zit in de jury van het Movies that Matter Festival, dat van 2 tot en met 8 april plaatsvindt in Den Haag.

De andere juryleden zijn oud-premier Ruud Lubbers (voorzitter) en regisseuse Ilse van Velzen, aldus de organisatie van het internationale film- en debatfestival van Amnesty International donderdag.

De jury kent de prijzen toe in het programma-onderdeel A Matter of ACT, een Gouden Vlinder voor de meest imponerende mensenrechtenactivist en een Gouden Vlinder voor de beste documentaire.

De genomineerde documentaires zijn Burma VJ - Reporting from a Closed Country, Pray the Devil Back to Hell, Taking Root: The Vision of Wangari Mathaai, Unwanted Witness en War Child.

Ode

Met de vertoning van deze vijf documentaires over mensenrechtenactivisten brengt het festival een ode aan mensen en organisaties die zich vreedzaam inzetten voor het bevorderen van de naleving van de mensenrechten.

De geportretteerde activisten, onder wie Nobelprijswinnares Wangari Maathai, Etweda Cooper en Hollman Morris, wonen als eregasten het festival bij. Ook de regisseurs van de documentaires zijn aanwezig.