AMSTERDAM – In de Amsterdamse club Bitterzoet werd woensdagmiddag het boek ‘Eén op één’ gepresenteerd, een boek over het leven van Armin van Buuren. Schrijver Coen Bom, alias Peter van Leeuwen, heeft de dj een jaar lang gevolgd.

Het boek gaat vooral over de bizarre dingen die de populaire dj, in 2008 door het Britse DJ Magazine verkozen tot beste dj ter wereld, meemaakt tijdens zijn optredens over de hele wereld.

“Het idee komt van een zakenpartner van mij”, aldus Van Buuren. “Hij ging met me mee naar optredens en stond versteld van alle gekke dingen die je tijdens die reizen meemaakt. Daar moet je wat mee doen, zei hij."

Zo onstond het idee om een boek te laten schrijven. De keuze voor de schrijver was al snel gemaakt. “Ik dacht gelijk aan Coen Bom. Zijn columns vind ik echt kicken.”

Cocaïne

Het meest bizarre wat Armin ooit heeft meegemaakt? “Dat was in Panama”, zegt ie zonder twijfel.

“Daar werden we opgehaald door mensen in een enorme limousine. In 'no time'  kwamen er grote hoeveelheden cocaïne tevoorschijn. Ik was toen echt wel even bang. In dat soort landen gelden daar flinke straffen voor.”

Net topsport

Sowieso heeft de bekende dj niets met drugs. “Ik gebruik dat niet. Als ik zestig ben, zou ik het weleens willen proberen, gewoon om te zien hoe het is. Maar tijdens het werk doe ik daar niet aan, ook al zie ik het vaak om me heen gebeuren."

“Weet je, dit werk is net topsport. Je moet heel stabiel zijn om dit aan te kunnen.”

Bezorgde moeder

Van Buuren leidt een stabiel leven. Het motto 'Seks, drugs en rock en roll' is op hem niet van toepassing. Toch heeft ma Van Buuren zich weleens flinke zorgen gemaakt om haar populaire zoon.

“Ooit viel ik in slaap tijdens het kerstdiner. Toen werd het haar echt teveel. Ik had het zo druk, was mezelf zo aan het afbeulen. Ze maakte zich grote zorgen om me.”

En dat heeft moeders laten weten: de collega’s van Van Buuren, waar hij het muziekbedrijf Armada mee runt, kregen een boze brief van haar.

Gordijnen

Ook zijn vriendin Erika, met wie hij binnenkort gaat trouwen, heeft het er weleens moeilijk mee gehad.

“Soms was ik net klaar met draaien voor duizenden mensen, en dan kreeg ik een mailtje van haar. Wat voor kleur gordijnen ik wilde voor ons nieuwe huis. Dat is zo gek. Dat soort dingen zijn natuurlijk net zo belangrijk.”

Bescheiden

Tegenwoordig heeft Van Buuren zijn werkschema wat verbeterd. “Ondanks dat iedereen mij wil boeken, proberen we een selectie te maken en zorgen we voor voldoende rust.”

De dj biedt gelijk daarna zijn excuses aan, omdat hij ‘iedereen wil mij boeken’ wel heel oneerbiedig vindt klinken. ‘Armin van Buuren egotripperij’, noemt hij dat.

Geld toeleggen

Op de vraag hoe hij zichzelf over vijf jaar ziet, weet hij niet direct een antwoord. Behalve het meest voor de hand liggende: dat hij nooit zal stoppen met draaien.

“Als ik vijftig ben, draai ik nog. Misschien niet op dit niveau, maar draaien zal ik. Ook al moet ik geld toeleggen.”

Armin van Buuren