AMMAN - Amman was maandagavond het toneel van een uitbundig volksfeest nadat duidelijk was geworden dat de 19-jarige Jordanische Diana Karazon in de Libanese hoofdstad Beiroet de finale van de Arabische versie van Idols had gewonnen.

De feestvierders schoten, naar goed Arabisch gebruik, hun machinegeweren leeg in de lucht om uiting te geven aan hun vreugde. Karazon versloeg in de finale de Syrische Ruwaidah Attiyeh. Ze kreeg 52 procent van de in totaal 4,8 miljoen uitgebrachte stemmen. Kijkers konden hun favoriet aanwijzen per sms of via het internet.

Tijdens de week voorafgaande aan de apotheose vergaten de Jordaniërs even al hun meningsverschillen. Ook koning Abdullah en koningin Rania spraken hun steun uit voor de Jordanische kandidate. De kandidaten van het programma kwamen uit Algerije, Egypte, Jordanië, Libanon, Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten en de Palestijnse gebieden.

De 21 weken durende competitie was een enorm succes, maar volgens de BBC raakten de gemoederen zo nu en dan behoorlijk verhit. Vorige week belaagden boze fans van de Libanese kandidaat Melhem Zein de studio in Beiroet nadat hun idool in de halve finale was weggestemd.