AMSTERDAM - Website GeenStijl moet een artikel over Wendy van Dijk rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

De website moet zeven dagen lang op de homepage vermelden dat het bericht over haar vreemdgaan niet klopt.

De televisiepresentatrice had een rechtszaak aangespannen tegen de website vanwege een artikel dat woensdag over haar verscheen. GeenStijl meldde op basis van een bron dat ze het bed heeft gedeeld met Reinout Oerlemans.

Op de site stond onder andere: ''Ons bereikte zojuist het bericht dat niemand minder dan Wendy van Dijk foekie foekie heeft gedaan met Reinout Oerlemans.''

Woedend

Van Dijk was woedend en verlangde een rectificatie en een schadevergoeding van minimaal 100.000 euro. De rechtbank wees een schadevergoeding toe van 7500 euro. GeenStijl kon de uitlatingen niet met feiten onderbouwen, oordeelde de rechter.

Het verhaal is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van ''de bekendste televisiepresentatrice van Nederland'', meende haar advocaat Cor Hellingman donderdag voor de rechtbank.

Volgens hem is Van Dijk momenteel in onderhandeling met diverse partijen om haar naam aan een product te verbinden en kunnen die daar door de roddel van af zien.

Campagne

Het was GeenStijl alleen maar te doen om campagne te voeren voor zijn nieuwe omroep, aldus Hellingman. ''Ze harken goedkope pr naar binnen over de rug van een ander.''

Volgens raadsman Marc de Kemp van GeenStijl betrof het ''een relatief onschuldig artikel. De lezers zullen het dan ook weinig serieus opvatten.''

Het verhaal zit volgens hem ''wellicht tegen de grenzen van het betamelijke aan, maar die zijn niet overschreden.'' GeenStijl moet zich kritisch en opiniërend kunnen uitlaten, stelde hij.

Overigens wilde GeenStijl de bron niet onthullen. De website ging er daarom al bij voorbaat van uit dat ze de zaak zou verliezen. Het was de eerste keer dat GeenStijl zich voor de rechter moest verantwoorden.

Positiviteit

Van Dijk hoopt dat de rechterlijke uitspraak zal leiden tot 'positiviteit'. Dat zei zij donderdagavond in het tv-programma RTL Boulevard. "De reacties op dit soort websites lopen de spuigaten uit", schetste een tevreden Van Dijk.

Ik zou die mensen weleens in de ogen willen kijken en zeggen: ga iets goeds doen met je leven! Er heerst zoveel negativiteit op internet, terwijl je als presentator gewoon met je vak bezig wilt zijn."

Kinderen

Later in SBS Shownieuws voegde ze nog toe dat ze vooral de juridische strijdbijl had opgegraven om mensen in haar omgeving en die van Oerlemans te beschermen. "Er zijn kinderen in het spel. Die krijgen deze berichten ook te horen."

Ook Oerlemans belde naar de Boulevard-studio. Hij meldde dat hij het heerlijk vond om de stem van Wendy weer eens te horen. Verder gaf hij te kennen in Amerika "met verbazing" de internetberichten te hebben gelezen.