AMSTERDAM - Koningin Beatrix is zaterdag jarig. Zij viert haar 71e verjaardag in huiselijke kring. Van de Nederlandse monarchen zat alleen Willem III op hogere leeftijd als staatshoofd op de troon. Hij overleed in 1890 op 73-jarige leeftijd.

Her en der wordt gespeculeerd over het tijdstip waarop de opvolger van Beatrix aantreedt, onder meer onder verwijzing naar leeftijden bij vorige troonswisselingen.

Troonafstand

Beatrix' moeder Juliana deed in 1980 op 71-jarige leeftijd afstand van de troon. Beatrix werd in dat jaar op 42-jarige leeftijd staatshoofd. Haar zoon Willem-Alexander wordt op 27 april 42. Sommige royaltywatchers verwachten echter dat prins Willem-Alexander het stokje pas volgend jaar overneemt, als Beatrix er dertig jaar op heeft zitten.

Verbouwd

Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche bij Baarn, waar Beatrix al woonde van 1963 tot 1981 en waar ze waarschijnlijk terugkeert na haar aftreden, wordt momenteel verbouwd. De werkzaamheden zijn bijna afgerond, net als die aan het Paleis op de Dam. De ceremonie zou best eens in september in Amsterdam kunnen worden gehouden.

Bij haar vorige verjaardag bood de vorstin met haar zus prinses Margriet, die 65 werd, familie en vrienden een matinee aan in Theater Carré in Amsterdam.