LONDEN - Het Britse koningshuis is verwikkeld in een nieuw schandaal. De jongste zoon van kroonprins Charles, prins Harry, blijkt drugs te hebben gebruikt. Ook zou hij soms flink aan de alcohol hebben gezeten.

Charles heeft Harry (17) voor een dag naar een ontwenningskliniek voor druggebruikers gestuurd. Een woordvoerder van het koninklijk huis sprak zaterdag "van een serieuze zaak die in familiekring is opgelost en nu verleden tijd is".

Het koningshuis kwam met de verklaring nadat de Britse zondagskrant News of the World melding had gemaakt van de affaire. In de ontwenningskliniek sprak Harry met heroïneverslaafden. Charles hoopte zijn zoon met het bezoek te doordringen van de gevaren drugs en drank.

Hasj

Volgens News of the World betrapte prins Charles zijn zoon toen die op een feestje op het buitenverblijf van de kroonprins hasj aan het roken was. Harry zou zijn vader hebben opgebiecht dat hij vaker drugs gebruikt en soms ook alcohol drinkt in een pub. Op school zou hij er vanaf zijn gebleven.

In januari vorig jaar zou de politie een onderzoek hebben ingesteld naar de jonge prins, omdat 'hij zou hebben gedronken na sluitingstijd'. Volgens de BBC heeft Harry zelf inmiddels besloten niet meer met verdovende middelen te experimenteren.

Vorig jaar kwam het Britse koningshuis ook al een aantal malen in opspraak. De vrouw van Charles broer Edward, Sophie, liet zich tegen een vermomde journalist beledigend uit over Britse politici en over de vrouw van premier Blair. Sophie dacht met een klant te maken te hebben van haar pr-bedrijf. Door de affaire werd ze gedwongen haar baan als directeur van het bedrijf op te geven.

Later kwam het omroepbedrijf van Edward in opspraak in verband met opnames van Charles oudste zoon William. Deze opnames leidden tot verontwaardiging bij de overige media. Die mochten plaatjes schieten van William aan het begin van het studiejaar, maar de tv-productiemaatschappij van Edward, Ardent TV, kwam even later terug voor exclusieve beelden. De opnames werden later afgestaan aan Buckingham Palace.