AMSTERDAM - Josine van Dalsum is te ziek om door te gaan met het toneelstuk 'Vleugellam'. De actrice, die sinds 2003 aan kanker lijdt, heeft rond de jaarwisseling een terugval gehad, waardoor ze nu nog amper kan lopen en zien.

Dat vertelt haar man John van de Rest maandag in

De Telegraaf

.

Van de zestig voorstellingen van 'Vleugellam' die waren gepland, heeft Van Dalsum er 51 weten te spelen.

"Ik moest haar op het toneel tillen en er weer vanaf tillen", vertelt Van de Rest, die het stuk van zijn vrouw regisseerde.

Beschermen

"Het was niet langer verantwoord, ik moest Jos tegen haarzelf beschermen. Hoe verschrikkelijk dat ook is."

Van de Rest gaat op zoek naar een 'topactrice', die de rol van zijn vrouw volgend seizoen kan spelen. "Dat is toch het minste wat ik voor haar kan doen. En dat wil zij ook zelf."

De 60-jarige Van Dalsum wordt maandag onderzocht in een ziekenhuis. Dan moet blijken of de tumoren in haar hoofd opnieuw actief zijn geworden.

Einde verhaal

"Zij gebruikt nu medicijnen die sterker zijn dan een chemokuur", vertelt Van de Rest. "Maar zodra ze daarvoor resistent blijkt te zijn, worden de kankercellen weer actief en is het einde verhaal."

Bijkomend probleem is dat de actrice nog maar één long heeft en ze longontsteking dreigt te krijgen. De andere long werd verwijderd nadat longkanker werd geconstateerd.

Apparaat

"Zes keer per dag wordt zij nu beneveld door een apparaat dat ervoor moet zorgen dat zij medicijnen in haar long krijgt", vertelt haar echtgenoot, die vreest dat Van Dalsum maandag in het ziekenhuis moet blijven.