AMSTERDAM - Will Smith is volgens de inschatting van Amerikaanse bioscoopeigenaren de filmster die vorig jaar het meeste geld in het laatje heeft gebracht.

De acteur staat boven aan een jaarlijkse ranglijst van uitgeverij Quigley Publishing. Vooral Smiths blockbuster 'Hancock', die in de Verenigde Staten ruim 163 miljoen euro opbracht, draagt bij aan zijn koppositie.

In de VS is Smith momenteel te zien in de film 'Seven pounds', die in de twee weken na de première bijna dertig miljoen euro heeft opgebracht. De film gaat in Nederland volgende week donderdag in première.

Poitier

Hoewel de lijst van Quigley al sinds 1932 wordt samengesteld, is de 40-jarige filmster pas de tweede zwarte acteur die de eervolle vermelding ten deel komt. Sidney Poitier stond in 1968 bovenaan. Hij was in 1963 eveneens de eerste zwarte acteur die een Oscar won in de categorie beste acteur, voor zijn rol in de film 'Lilies of the field'.

Smith wordt in de lijst gevolgd door Robert Downey Jr., die vorig jaar succes had met de films 'Iron man' en 'Tropic thunder', en Christian Bale, die scoorde met 'The Dark Knight'. Op nummer vier en vijf staan Shia LaBeouf en Harrison Ford. Beiden speelden een hoofdrol in de filmhit 'Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull'.

Vrouwen

In de top tien komen slechts twee vrouwen voor. Reese Witherspoon en Angelina Jolie staan op respectievelijk zeven en negen.

Johnny Depp, de winnaar van de vorige editie, is niet te zien geweest in een film die vorig jaar uitkwam. Hij komt daarom in de nieuwe lijst niet voor. Ook Tom Cruise, die maar liefst zeven maal boven aan de lijst stond, is dit jaar absent.