AMSTERDAM - Marco Borsato kan zich niet kwaad maken om de slechte ontvangst van zijn film 'Wit licht'. "Ik leer van alle opbouwende kritiek", zegt hij woensdag in De Telegraaf. De zanger voelt zich nauwelijks aangesproken.

"Mijn doel was trouwens niet acteur te worden. Ik ben zanger! Maar het verhaal moest verteld en dit was een goede manier."

Kranten als NRC Handelsblad, de Volkskrant en Trouw sabelden de film, die draait om het lot van Afrikaanse kindsoldaten, eerder deze maand genadeloos neer.

Zowel Borsato's acteerprestaties als het scenario moesten het ontgelden. Maar volgens de 41-jarige artiest hebben recensenten de film op onjuiste wijze benaderd.

"Het publiek beoordeelt de film op al zijn merites en dan is het resultaat dus lovend", stelt hij.

Scheve gezichten

Al voordat de film in première ging, bereidde Borsato zich voor op scheve gezichten. "Ik weet dat je bij voorbaat al met 3-0 achter staat wanneer je als redelijk succesvol zanger gaat acteren", vertelde hij begin deze maand. "Ik geloof echter dat dit een film is die de kritiek kan doorstaan."

Het aan de kaak stellen van de gruwelijkheden omtrent het fenomeen kindsoldaat is volgens Borsato de enige reden dat hij de film heeft gemaakt.

Goud

"Het is niet zomaar een hobby van een populaire zanger", legt hij woensdag uit. "Het is zo goed dat deze boodschap is gebracht. En daarom ben ik zo blij met de bezoekersaantallen. Het stroomt toe. Ik zou het heel fijn vinden als mijn hele publiek 'Wit licht' zou zien."

Het publiek laat zich door de slechte recensies niet afschrikken. 'Wit licht' werd binnen twee weken na de première door honderdduizend mensen bezocht, waarmee de film de gouden status kreeg.