NEW YORK - De acteurs Mickey Rourke en Sean Penn zijn beiden getipt als favoriete kandidaat voor een Oscar voor beste mannelijke acteur, maar Rourke heeft niet zo'n hoge pet op van zijn concurrent.

In een uitgelekt sms-je noemt hij Penn een  "middelmatige acteur'' en een "homofoob'', zo melden verschillende Amerikaanse media dinsdag.

"Hij leverde een middelmatige prestatie in zijn homorol. Daarnaast is hij een van de meest homofobe personen die ik ken'', is te lezen in het sms-je.

Rourke maakte dit jaar zijn grote comeback op het witte doek met zijn rol in The Wrestler en Penn gooide hoge ogen in Milk, waarin hij een homoseksuele politicus speelt.

Sussen

Een week geleden liet Rourke zich na afloop van een tv-programma ook al niet zo flatteus uit over Penn. "Ik snap niet waarom zo veel mensen denken dat Penn mijn concurrent is. Volgens mij wordt hij niet eens genomineerd voor een Oscar.''

Een woordvoerder van Rourke probeert de boel nog een beetje te sussen. "Er is geen kift tussen de twee. Ze zijn al jaren vrienden.''

De Oscarnominaties worden in januari bekendgemaakt. Een maand later is de uitreiking van de prestigieuze filmprijzen.