UTRECHT - De beslissing van de Evangelische Omroep (EO) om een 25-jarige homoseksueel uit te sluiten van deelname aan het televisieprogramma 40 Dagen Zonder Seks blijft zonder gevolgen.

De Commissie Gelijke Behandeling is niet bevoegd te oordelen over de kwestie, liet een woordvoerder van de commisie dinsdag weten.

Op maandag 10 november moest de omroep zich bij de commissie verantwoorden, omdat een student uit Groningen naar eigen zeggen door de EO was afgewezen van deelname aan het tv-programma op grond van zijn homoseksualiteit.

De commissie voelt zich echter niet bevoegd te mogen oordelen over de kwestie, onder meer omdat er geen sprake is van een arbeidsverhouding tussen de kandidaat en de omroep. Voor de EO komt de uitspraak niet als een verrassing.

Redactionele vrijheid

''We hebben altijd bepleit dat de selectie van kandidaten van onze televisieprogramma's een zaak is van redactionele vrijheid en dat de Commissie Gelijke Behandeling niet bevoegd is zich hiermee te bemoeien. Nu deze zaak achter de rug is, kunnen we onze aandacht eindelijk weer richten op het thema van het programma: de opvatting van jongeren over relaties, intimiteit en seks'', reageert een woordvoerder van de omroep.