ROTTERDAM - Of het aan de warmte lag of aan de gemiddelde leeftijd van het publiek, het optreden van de Rolling Stones in de Rotterdamse Kuip had maandagavond te kampen met een wat lome sfeer. Als vanouds beliep frontman Mick Jagger heftig gebarend alle hoeken van het podium, maar het stadion werd nooit een deinende mensenzee.

Het concert stond geprogrammeerd van 21.00 uur tot 23.30 uur, maar de rock-legenden kwamen pas na negenen op en hielden het rond .10 uur voor gezien. En dat terwijl het publiek rond 21.40 uur voor het eerst loskwam. De iets mildere temperaturen, maar vooral het inzetten van Paint it Black waren daar debet aan.

Jagger had zijn Nederlands redelijk bijgespijkerd. Met "Hallo Rotterdam! Het is goed om terug te zijn" kwam hij op. Daarna kwamen zinnen als "Ik wil jullie voorstellen aan de band" en "Vinden jullie het leuk?". Soms was zijn Nederlands echter onverstaanbaar en staarden de 50.000 bezoekers niet begrijpend naar het immense podium.

Bier

Telkens als de band een grote hit inzette gooiden de bezoekers even de voeten van de vloer, zoals bij Satisfaction en Start me up. Maar na de eerste klanken stopten de meesten met juichen en gingen over tot het drinken van bier.

Veel fans aanschouwden het optreden met ontbloot bovenlijf om hun tattoos te tonen en de warmte te lijf te gaan. Kort na aanvang meldde organisator Mojo dat een kleine tien bezoekers zich bij de EHBO hadden gemeld wegens symptonen van oververhitting en emoties. Bij dat aantal bleef het, en volgens Mojo zijn dat minder mensen dan waar vooraf op was gerekend.

De Rolling Stones verzorgen in Nederland een serie van zes shows, waarvan het Kuip-optreden de eerste was. In totaal zullen .000 fans in Nederland een concert bezoeken. De band die veertig jaar geleden haar eerste successen vierde, trekt nog steeds volle zalen/stadions.

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood kregen bij hun werk veel steun van de techniek. Roulerende videoschermen, hoge vlammen boven het podium en veel vuurwerk kwamen er aan te pas. Ook maakte een achtergrondzangeres veel furore.

"Ik hoop dat Jagger zijn shirt aanhoudt", meldde een bezoeker tijdens het concert. Maar tijdens het laatste nummer ging de zanger op leeftijd toch voor de bijl en gingen de knoopjes los. Jagger toonde zijn bovenlijf, zette een zonnebril op en het vuurwerk barste los. En toen was het afgelopen. Het publiek was verbouwereerd want volgens schema was er nog twintig minuten te gaan. "Was dit het einde van het toegift?", vroeg een fan zich af. "En we hadden nog niet eens om een toegift gevraagd..."