AMSTERDAM - Carice van Houten wordt vanaf 1 januari ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Dat meldt de actrice, die momenteel internationaal furore maakt met haar rol naast Tom Cruise in 'Valkyrie', op haar website.

Nopjes

De 32-jarige Van Houten is in haar nopjes met haar nieuwe functie. "Het WNF werkt aan twee kanten om de natuur te beschermen. Daar, in de leefgebieden van dieren zelf, maar ook hier, door consumenten een keuze te bieden.

Voor verantwoorde vis bijvoorbeeld of verantwoord hout. Dat spreekt mij aan: het is één geheel, een keten waar mensen deel van uitmaken. Maak je iets kapot, dan heeft dat invloed op ons leven hier. Het is een cirkel en die moet je niet doorbreken."

Rwanda

Van Houten neemt haar functie serieus, want in januari reist het kersverse WNF-gezicht af naar Rwanda, waar de natuurorganisatie een berggorillaproject steunt. Daarnaast is haar management begonnen met het uitdragen van de boodschap van de organisatie.

Dat stuurt de relaties dit jaar geen kerstcadeau, maar maakt in hun naam een bedrag over naar de mensapencampagne van het WNF.

Eerder verbond astronaut André Kuipers zich al als ambassadeur aan de organisatie, die in 1961 mede door wijlen prins Bernhard werd opgericht. Daarnaast dragen sterren als Lieke van Lexmond en Harm Edens het WNF een warm hart toe.