Freek had al gewonnen voordat hij begon

UTRECHT - In de schouwburg van Utrecht is vrijdagavond de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat in première gegaan. Hoofdrolspeler Freek Bartels (22), bekend van de talentenjacht op tv, werd al voordat hij een noot had gezongen hartelijk onthaald door het publiek.

Later werden zijn zangprestaties hartstochtelijk toegejuicht, net als die van vertelster Renée van Wegberg en 'farao' Paul Walthaus.

De musical is voor het eerst in Nederland te zien. Een voorloper van het geesteskind van Andrew Lloyd Webber werd al in 1967 voor het eerst op een school in Groot-Brittannië uitgeprobeerd.

Twaalf jaar later werd het in samenwerking met Tim Rice een complete musical, die inmiddels in tal van versies is uitgevoerd.

Film

Ook kwam er een film van, in 1999, met onder anderen Joan Collins en Donny Osmond.

In Londen trekt de huidige theaterproductie, naar het Bijbelverhaal over de jongeman die onderkoning van Egypte wordt, weer volle zalen.

Losjes

Het Bijbelverhaal wordt wel zeer losjes weergegeven, sommigen zouden zeggen dat er de draak mee wordt gestoken. Ook waren vrijdag knipogen naar de talentenjacht op tv die Freek Bartels won.

Zo klonk plotseling het 'Pezaazz!'', dat Willem Nijholt in Op zoek naar Joseph telkens aanhaalde. De musical is meer een feest van zang en muziek, waaraan maar liefst zeven muziekstijlen te pas komen.

Jas

Hoewel het decor niet zo duur oogt als musicalbezoekers van Joop van den Ende Theaterproducties wel gewend zijn, is er niet karig gedaan.

Zo heeft de kleurige jas van Joseph 13.000 euro gekost doordat hij zo bewerkelijk was en door de kostbare materialen. En er zijn ook nog eens twee exemplaren van gemaakt.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie