LOS ANGELES - Keanu Reeves gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde. "Er moet wel iets zijn", vertelt de acteur in Los Angeles.

"Als ze komen, moeten we onze angst niet laten overheersen en ze met open armen ontvangen." De filmster speelt zelf een alien in The Day the Earth Stood Still, een remake van de gelijknamige science fictionfilm uit 1951.

In de nieuwe filmversie, vanaf donderdag te zien in de Nederlandse bioscopen, wordt de wereld opgeschrikt door de komst van buitenaardse wezens. Klaatu (Reeves) brengt de boodschap dat de mensheid moet stoppen de aarde te vernietigen. Wetenschapper Helen Benson (Jennifer Connelly) doet er alles aan hem ervan te overtuigen dat er nog verandering mogelijk is.

Milieuprobleem

In het origineel was het uitgangspunt net even anders, toen ging het erom dat de wereldbevolking elkaar ten gronde richtte. Regisseur Scott Derrickson koos nu voor het milieuprobleem als invalshoek. "We leven in een nieuwe tijd, met nieuwe problemen", verklaart hij. "Ik wilde een film maken die laat zien dat we het de laatste jaren niet zo goed hebben gedaan in Amerika."

"Ik vertel mensen echter niet wat ze moeten doen, maar erken alleen dat we problemen hebben veroorzaakt", benadrukt hij. "En dat we de mogelijkheid hebben hier iets aan te doen."

Tips

Hoewel het de film ontbeert aan tips om te veranderen, dragen de hoofdrolspelers in hun dagelijks leven alvast een steentje bij aan een beter milieu. "Ik heb altijd zo bewust mogelijk geleefd", vertelt Connelly, die op de middelbare school het vak ecologie volgde en later milieuwetenschappen studeerde.

"Bij mijn zoon van elf leeft het nog extremer", vervolgt ze. "Hij let er altijd op dat hij de lichten uitdoet en weet precies hoe het met het benzineverbruik van auto's zit. Het wordt interessant om te zien wat zijn generatie gaat doen." Ook Reeves zet zich in voor het milieu. "Ik recycle, heb zonnepanelen en doe wat voor het behoud van het regenwoud."

Boodschap

De film heeft een duidelijke boodschap, maar voor de acteurs was dit niet de belangrijkste reden om mee te werken. Reeves zag de uitdaging onder meer in het spreken van Mandarijn. "Niet elke film hoeft dit soort thema's te behandelen", vindt Connelly. "Al maakt het deze film wel speciaal."

De regisseur wil niet te veel nadruk leggen op de boodschap. "Laten we niet vergeten dat het voornaamste doel van de film entertainen is."