AMSTERDAM - Prinses Máxima ziet het belang in van de Nederlandse speelfilm 'Wit licht', waarin Marco Borsato zijn filmdebuut maakt. "Ik denk dat het een hele indrukwekkende film is waar wij heel veel van kunnen leren voor de toekomst", vertelde ze maandagavond tijdens de première.

De 41-jarige zanger is blij met de aanwezigheid van kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote bij de Amsterdamse bioscoop Tuschinski.

"Het is voor ons een prachtige manier om deze film in de etalage te zetten", vertelde de nieuwbakken acteur, die in 'Wit licht' een restauranthouder in Oeganda speelt die op zoek gaat naar het door rebellen ontvoerde vriendje van zijn zoontje.

Belangrijk verhaal

Collega-acteur Thekla Reuten ziet het als 'een kroon op de avond'. "Hun aanwezigheid geeft aan dat het een belangrijk verhaal is", zei ze. "Ik vind het fantastisch dat ze er zijn."

Niet alleen de Nederlandse hoofdrolspelers van 'Wit licht' waren van de partij, maar ook Oegandese acteurs waren naar Nederland gekomen voor de première.

"Het is hier koud, maar ik vind het erg spannend om erbij te zijn", vertelt Abby Mukiibi Nkaaga, die generaal Obeke speelt in de miljoenenproductie. "Ik vind dat het een krachtige film is geworden die hopelijk de wereld gaat veranderen."

Bewondering

De massaal toegestroomde bekende Nederlanders staken hun bewondering voor de populaire artiest niet onder stoelen of banken. "Ik vind het echt superstoer dat hij dit doet", vertelde zangeres Do. "Je moet toch wel je nek uitsteken om als zanger de hoofdrol te gaan spelen in een miljoenenfilm."

Charisma

Daphne Deckers denkt dat Borsato zijn succes vooral te danken heeft aan zijn charisma. "Het is niet de knapste man van Nederland en ook niet de beste zanger van Nederland, maar als ik dat liedje 'Dochters' op de radio hoor, moet ik iedere keer huilen", bekende ze. "Zijn stem weet je te raken en heeft zijn hart op de goede plaats."

Muziek

Componist en goede vriend John Ewbank is niet bang dat Borsato de muziek de rug toekeert nu hij de smaak van het acteren te pakken heeft gekregen. "Ik voetbal graag in mijn vrije tijd, maar dat betekent ook niet dat hij mij kwijtraakt", lachte hij.

"Ik ben heel blij voor hem, heel trots op hem en ik weet zeker dat hij het goed gaat doen."

Première Wit Licht