LAS VEGAS - Een rechter in de Amerikaanse staat Nevada heeft vrijdag voormalig footballegende O. J. Simpson veroordeeld tot een gevangenisstraf van maximaal 33 jaar voor een gewapende overval en een kidnapping in een hotel in Las Vegas in 2007.

Simpson en een medeverdachte hadden gewapenderhand een aantal van zijn sportsouvenirs teruggehaald van twee verzamelaars. Eerder tijdens de rechtszitting maakte de gevallen sportheld en voormalig acteur in tranen zijn excuses in de rechtszaal voor de gewapende overval.

"Sorry", zei de 61-jarige Simpson tegen de rechter nadat ze een verdedigingsverzoek had geweigerd om de voormalige sportheld uit de gevangenis te houden. Simpson is schuldig bevonden op twaalf aanklachten.

"Ik wist niet dat ik iets illegaals deed. Ik dacht, ik confronteer mijn vrienden met het feit dat ik mijn spullen terug wil hebben. Dus sorry. Ik heb spijt van alles."

Rechter

Jackie Glass, de rechter, toonde geen clementie. "Het was een zeer gewelddadig incident", benadrukte ze. "Er waren wapens, een werd getoond. De dreiging van geweld in die hotelkamer was enorm. Dit was niet het doorsnee 'geef me m'n spullen terug'-verhaal. Dit was iets heel anders."

Volgens het gecompliceerde vonnis komt Simpson op zijn vroegst na negen jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Als rechters Simpson niet geschikt achten voor een terugkeer naar de maatschappij, dan kan hij maximaal 33 jaar achter de tralies blijven. Een medeverdachte kreeg vijftien jaar gevangenisstraf opgelegd.

Moord

In 1995 werd O.J. Simpson nog vrijgesproken in een proces om de moord op zijn ex-vrouw Nicole en een vriend van haar. Dit proces trok wereldwijd aandacht en duurde tien maanden.

Veel Amerikanen denken dat Simpson toch schuldig is aan de dubbele moord en slechts vrijuit ging dankzij de dure topadvocaten die hij inschakelde.

In 1997 werd Simpson in een civiele zaak die door nabestaanden van de slachtoffers was aangespannen, alsnog schuldig bevonden aan de moord en veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar.