HILVERSUM - De jury van de Beeld en Geluid Awards, voorheen de Gouden Beelden, gunt de oeuvreprijs aan sportpresentator Mart Smeets. Dit maakte het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid woensdag bekend.

De Beeld en Geluid Oeuvreprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een prominente persoonlijkheid die een bijzondere bijdrage leverde aan de Nederlandse televisie gedurende een lange periode.

Smeets ontvangt zijn award op 26 januari 2009. Hij krijgt tevens een plek in de glazen Wall of Fame in het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum.

Icoon

De jury, onder leiding van Peter Römer, noemt Smeets een icoon van de Nederlandse sportjournalistiek. "Als presentator van Studio Sport bezorgde hij ons jarenlang op zondagavond het bord-op-schootgevoel."

"Als commentator en verslaggever leidde hij de kijker door vele Olympische Spelen, de Tour de France en diverse schaatskampioenschappen. Maar hij maakte ook indringende sportdocumentaires en verzorgde talkshows zoals De Avondetappe en Studio Sportzomer", aldus het juryrapport.

Awards

Naast de oeuvreprijs worden op 26 januari zeven awards uitgereikt aan televisieprogramma's in de categorieën amusument, show, fictie, informatie, jeugd en multimedia.

De Reünie, Mooiste Meisjes van de Klas en Waar is de Mol maken kans op een award amusement. Bij de showprogramma's nemen Op Zoek Naar Evita, Ik Hou van Holland en De Nieuwe Uri Geller het tegen elkaar op.

Beste acteur

Daarnaast worden nog drie prijzen uitgereikt aan personen. In de categerie beste acteur zijn genomineerd Robert de Hoog (SKIN), Theo Maassen (TBS) en Fedja van Huet (De Prins en het Meisje).

De actrices Annet Malherbe (Gooische Vrouwen), Monic Hendricks (Stellenbosch) en Elkse Rotteveel (De Fuik) maken kans op de award beste actrice. Gooische Vrouwen en TBS maken eveneens kans op een award in de categorie fictie.

Tv-persoonlijkheid

In de klasse tv-persoonlijkheid van het jaar gaat het tussen Peter R. de Vries, Linda de Mol en Jeroen van Koningsbrugge. De Vries is ook genomineerd in de categorie informatie met zijn veelbekeken undercover-reportage over Joran van der Sloot, waarmee hij onlangs een Emmy in de wacht sleepte.