AMSTERDAM - De stichting 'Make It Right' van Brad Pitt heeft in New Orleans de eerste zes energiezuinige huizen opgeleverd. De huizen zijn voor slachtoffers van de orkaan Katrina.

Er zijn nog twee huizen in aanbouw en begin 2009 start de bouw van nog eens veertien woningen. Uiteindelijk moeten het er 150 worden, waarmee de Lower 9th Ward in New Orleans een van de grootste 'groene' buurten in de Verenigde Staten gaat worden.

Het kan Brad Pitt niet snel genoeg gaan. "Ik ben echt blij voor de gezinnen die hier komen te wonen, maar ik kan het niet helpen om ook te denken aan al die andere gezinnen", zei hij maandag.

Frustrerend

"Ik sta hier met een dubbel gevoel. Het is opwindend dat blijkt dat het werkt. Het is frustrerend dat er nog een lange weg te gaan is."

De woningen hebben architectonische kenmerken die typerend zijn voor New Orleans, zoals hoge plafonds en veranda's. Maar ze zijn ook voorzien van zonnepanelen en andere voorzieningen die moeten leiden tot 75 procent minder energieverbruik. De gebruikte materialen zijn berekend op de lokale omstandigheden en zijn schimmel- en termietenbestendig.

De woningen kosten gemiddeld 150 duizend dollar per stuk. Ze zijn bestemd voor kopers die de verzekering en belasting kunnen betalen. De maandlasten zijn inkomensafhankelijk en worden door Pitts Make It Right-stichting gesubsidieerd.