ROTTERDAM - Het tv-programma Geen Cent te Makken heeft geleid tot een grotere toeloop op de voedselbanken. Clara Sies, directeur van de stichting Voedselbank Nederland, bevestigde dinsdag een bericht hierover op de website van Het Parool.

"Er zijn mensen die zich schamen om bij de voedselbank aan te kloppen. Het programma heeft hen geholpen over die schaamtedrempel heen te stappen", aldus Sies.

In Geen Cent te Makken moeten de showbizzsteren René en Natasja Froger en hun kinderen van een bijstandsuitkering zien rond te komen. Het RTL-programma is speciaal opgezet om aandacht te vragen voor de voedselbanken.

Voedselpakket

Sinds de serie op tv is te zien, is het aantal mensen dat voor een voedselpakket aanklopt flink gestegen. "In Rotterdam zijn we van zo'n twaalf aanmeldingen per week naar ongeveer zeventig gegaan", aldus Sies.

Linda de Mol

De grotere toeloop is volgens haar ook te merken aan de actie van Linda de Mol. Die stelt voor alle mensen in Nederland die voor hun dagelijkse brood afhankelijk zijn van de voedselbank, een feestdagenpakket samen.

"We dachten aan 14.000 pakketten voldoende te hebben, maar na een recente telling kwamen we uit op 15.000 stuks", aldus Sies.

Inkomen

Nederland telt een netwerk van tachtig voedselbanken. De banken stellen de pakketten beschikbaar aan mensen die heel weinig van hun besteedbaar inkomen overhouden voor voeding en kleding.

Fraude komt nauwelijks voor, zegt Sies. "Op het totale aantal klanten gaat het om 5 procent die het pakket niet echt nodig heeft."