LOS ANGELES - Arnold Schwarzenegger doet een gooi naar het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Californië. Dat heeft de Republikeinse acteur woensdag gezegd in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC.

"Het was een hele moeilijke beslissing, één van de moeilijkste die ik in mijn hele leven heb gemaakt", zei de ster uit de filmcyclus 'Terminator'. Kennissen van Schwarzenegger hadden eerder laten doorschemeren dat hij van de kanidatuur zou afzien. Zij meenden te weten dat zijn vrouw Maria Shriver, journaliste en Democrate, bang was voor de invloed die een politieke carrière op het stel en hun vier kinderen zou hebben.

De inwoners van Californië gaan op 7 oktober vervroegd naar de stembus om over het lot van gouverneur Gray Davis te beslissen. De Democraat werd nog geen jaar geleden voor een tweede termijn gekozen. Meer dan 1,6 miljoen mensen in Amerika's dichtstbevolkte staat hebben echter inmiddels in een petitie gevraagd om een 'recall ballot', een herroepingsstemming. Davis' populariteit is tot een dieptepunt gedaald door het enorme begrotingstekort van Californië.