HILVERSUM - Miss Utrecht Deniz Akkoyun (23) uit Amersfoort is zondagavond gekozen tot Miss Nederland. Miss Overijssel Maaike Heethaar (24) uit Raalte werd tweede. Miss Noord-Holland Desiree van den Berg (21) uit Santpoort eindigde als derde.

Miss Nederland vertegenwoordigt ons land in het voorjaar van 2009 bij Miss Europe in Frankrijk. De nieuwe Miss Nederland kreeg zondagavond de tiara uitgereikt van haar voorganger Melissa Sneekes. De twaalf provinciemissen streden in Studio 21 in Hilversum om de eretitel.

De badpakkenronde ontbrak zondag. In plaats daarvan liepen de dames in skipakken over de catwalk, waaronder ze een bikinitopje toonden. In de eerste ronde liepen de twaalf provinciemissen in jurken van de in augustus overleden modeontwerper Percy Irausquin. In de derde ronde liepen de dames in creaties van de beroemde Turkse modeontwerper Erol Albayrak die eveneens in de dertienkoppige jury zat.

Akkoyun stond perplex toen ze de tiara, een ontwerp van Rodrigo Otazu, op haar hoofd kreeg. Ze reageerde emotioneel. "Het is echt geweldig, ik heb hem echt op mijn hoofd'', aldus de nieuwe Miss Nederland.

Eerder op de avond antwoordde ze op de vraag van de jury waarom er zo weinig Nederlandse vrouwen in de top van het bedrijfsleven zitten: "Er moeten meer vrouwen aan de top komen. Vroeger hadden vrouwen minder mogelijkheden. De huidige generatie vrouwen heeft die mogelijkheden wel, dat moeten we benutten.''

Akkoyun is geboren en getogen in Amersfoort. Ze is bijna klaar met haar master strafrecht en tegelijkertijd is ze begonnen aan de master informatierecht in Amsterdam. "Naast mijn studie heb ik vele hobbies waaronder uitgaan, winkelen en reizen'', aldus de kersverse miss.