AMSTERDAM - Humberto Tan ondervindt deze week aan den lijve hoe het is om als vluchteling door het leven te gaan. De presentator moet het een aantal dagen zien te stellen met slechts een basaal overlevingspakket, dat is samengesteld door het Rode Kruis.

Met de actie hoopt het Rode Kruis aandacht te vragen voor de vluchtelingenhulp.

De 43-jarige Tan, die ambassadeur is van het Rode Kruis, moet het de komende dagen doen met onder meer een kilo bonen, een liter olie, een kilo suiker, een kilo zout en zeven gram gist.

Daarnaast krijgt de sportpresentator een keukenset, een matje en een deken om op te slapen en een jerrycan water per dag.

Buikgriep

"Hij is vandaag begonnen, maar hij heeft het voedselpakket nog niet aangeraakt", vertelt Katherine Knowles van het Rode Kruis. "Hij heeft buikgriep, maar dat voegt alleen nog maar iets extra's toe aan de ervaring. Hij kan zich nu alleen maar nog meer inleven in de situatie van de vluchtelingen."

Het Rode Kruis gaat er niet actief op toezien dat Tan slechts van het overlevingspakket gebruikmaakt. "Hij is zelf in Congo geweest, waar duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke toestanden moeten overleven", vertelt Knowles. "We hebben dus niet het gevoel dat we hem moeten gaan controleren."

Tan leeft nog tot en met woensdag op het overlevingspakket van het Rode Kruis.