HILVERSUM - Paul de Leeuw zit 25 jaar in het vak en viert dat in zaterdagavond en -nacht met de twaalf uur durende jubileumshow Mooi! Weer de Leeuw, de Marathon.

Om te zorgen dat het studiopubliek in het holst van de nacht niet gaat gapen of in slaap sukkelt, worden de 350 toeschouwers op de tribunes iedere twee uur 'ververst' door een frisse en uitgeslapen groep.

De live VARA-uitzending op Nederland 1 duurt tot zondagochtend 8.30 uur. Tijdens het feest vervult De Leeuw wensen uit het publiek, maar om de non-stopuitzending te vullen trekt de jubilaris nog meer uit de kast.

"Sinterklaas en Seth en Fiona komen langs", vertelt De Leeuw. "En met Jan Smit en Danny de Munk vorm ik De Toppers."

Parodie

Verder belooft hij een bijzondere editie van zijn BNN-programma Ranking the Stars. In de nachtelijke uren volgt een parodie op het praat- en belspelprogramma Nachtsuite van Christine van der Horst. Op zondagochtend verzorgt Linda de Mol een ontbijtshow, geschoeid op Amerikaanse leest.

Hoewel Paul de Leeuw nauw betrokken is bij de voorbereidingen, heeft hij niet de hele uitzending in de hand. "Voor een gedeelte van de uitzending heeft hij geen idee, dat wordt nog spannend", zegt programmadirecteur Frans Klein van de VARA.

Nostalgie

Omroepvoorzitter Vera Keur spitte onlangs het De Leeuw-dossier door van 'vijf kilo papier'. "Dat had ik beter niet kunnen doen, want er kwam een hoop nostalgie naar boven. Over en weer liefdesverklaringen en een oneindige stroom commentaren van tv-recensenten. Wat zijn er toch een zure stukjes verschenen", vertelt Keur.

"Hij verdeelde het land in voor- en tegenstanders. Hij is een controversiële knuffelbeer. Hij maakt zijn programma's met liefde en eist veel van zijn medewerkers. Hij heeft een groot gul hart en het vermogen te incasseren. Hij heeft iets aaibaars, waardoor hij met zoveel dingen wegkomt."

Cameretten

In november 1983 maakte De Leeuw zijn debuut op het cabaretfestival Cameretten. Hij ontving de Persoonlijkheidsprijs. Inmiddels puilt zijn prijzenkast uit, maar zijn carrière kent ook dieptepunten.

"Zijn kinderprogramma Muilen Dicht werd al na twee weken van de buis gehaald", herinnert Keur zich.

Comedyserie

De Leeuw staat tot 2011 onder contract bij de VARA. Volgend jaar kruipt hij weer in de huid van Seth de Jonge voor nieuwe afleveringen van de comedyserie Seth en Fiona die de VARA uitzond in de jaren negentig.

In januari duikt De Leeuw met Giel Beelen de tv-studio in voor een remake van het muziekprogramma Top of Flop uit de jaren zestig.