RIJSWIJK - De Rolling Stones hebben een voor dinsdagavond gepland concert in de Spaanse badplaats Benidorm afgezegd wegens gezondheidsproblemen van zanger Mick Jagger.

Volgens diverse internationale persbureaus zou hij een strottenhoofdontsteking hebben. De Nederlandse concertorganisator Mojo zegt dat de concertreeks van de Stones volgende week in Nederland niet in gevaar komt.

Volgens een Mojo-woordvoerder is het nog niet helemaal duidelijk wat Jagger mankeert en is het wachten op een doktersverklaring. "Maar het concert op 8 augustus in het Duitse Hannover gaat voor zover we nu weten wel door en de reeks in Nederland komt daarna."

Vanaf maandag geven de Stones zes optredens in Nederland, voor ruim 200.000 fans en andere belangstellenden. Op maandag en woensdag staat de band geprogrammeerd in De Kuip in Rotterdam. Later volgen optredens in Ahoy' Rotterdam (15 augustus), Vredenburg Utrecht (16 augustus) en de Amsterdam ArenA (19 en 20 augustus).

Recordmenigte

Degon op 4 juni in München aan het Europese deel van de 40 Licks-wereldtoernee. Vorige week stond de band voor een recordmenigte van 450.000 fans tijdens een concert in de Canadese stad Toronto. De onvermoeibare eind-vijftigers sluiten hun toernee half september af met twee shows in Londen.

Maar eerst geeft de band nog een reeks optredens in Nederland. Er bestaat een zeer levendige handel in kaartjes voor deze concerten. Op diverse internetsites worden duizenden Stones-toegangsbewijzen aangeboden en gevraagd. Sommige handelaren vragen tot 2000 euro voor een toegangsbewijs. Er zijn volgens Mojo overigens nog enkele kaarten te koop via de officiële verkoopkanalen. Het gaat dan om tickets voor de concerten op 11 augustus (De Kuip) en 15 augustus (Ahoy').

Dat geldt niet voor het optreden op zaterdag 16 agugustus in Vredenburg in Utrecht. De 2000 kaartjes voor het intieme concert in deze kleine concertzaal raakten in geen tijd uitverkocht. Bezoekers van dit optreden moeten voldoen aan een reeks voorwaarden om binnen te mogen. Deze maatregel lijkt te werken, want zwarthandelaren bieden nauwelijks kaarten aan voor dit optreden.

Een wereldtoernee van de Rolling Stones is een enorme onderneming. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood krijgen bij hun profijtelijke werk steun van driehonderd medewerkers. Onder hen zijn podiumbouwers, muzikanten, buschauffeurs, vrachtwagenchauffeurs en productiemnedewerkers. De Stones hebben de beschikking over twee podia, die worden verplaatst door tachtig vrachtwagens.