AMSTERDAM - Carice van Houten heeft samen met Tom Cruise een interview gegeven over hun nieuwe film 'Valkyrie'. In het Amerikaanse programma Entertainment Tonight was maandag te zien hoe de twee acteurs aan de tand werden gevoeld over de film, die gaat over een mislukt moordcomplot tegen Adolf Hitler.

Ook regisseur Bryan Singer en de Duitse acteur Thomas Kretschmann waren voor het vraaggesprek uitgenodigd.

Vrouw

Carice speelt in de oorlogsfilm de vrouw van de door Cruise gespeelde kolonel Claus von Stauffenberg, die het complot tegen Hitler leidde. "Het was belangrijk voor mij om de vrouw te laten zien achter die man, haar loyaliteit", zei de Nederlandse actrice, die voor het interview gekleed ging in een klassieke avondjurk.

"Het was een ontzettend sterke vrouw, vind ik. We hadden alleen al een film kunnen maken over haar leven."

Dynamiek

Volgens Cruise kan de film voor veel mensen heel verhelderend zijn. "Je begint echt de dynamiek te begrijpen van zo'n totalitair bestaan en hoe het is om daar als mens in te leven", legde hij uit. "De film draait om de mensen die zich er niet bij neerlegden."

'Valkyrie' draait vanaf 22 januari in de Nederlandse bioscopen. In de Verenigde Staten gaat de film al op tweede kerstdag in première.