NEW YORK - De Grote Donorshow van televisieomroep BNN en producent Endemol heeft een Internationale Emmy Award gewonnen. Het ophefmakende programma, dat in 2007 werd uitgezonden, werd onderscheiden in de categorie 'non-scripted entertainment'.

Presentator Patrick Lodiers en Paul Römer van Endemol namen de prestigieuze televisieprijs dinsdag (Nederlandse tijd) tijdens een galadiner in New York in ontvangst.

Lodiers droeg de prijs op aan alle mensen die op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Hij riep de Nederlandse regering op om haast te maken met een nieuw systeem van donorregistratie.

"Always look on the bright side of death", zei Lodiers vanaf het podium, met het gouden Emmy-beeldje onder de arm.

Actrice

In De Grote Donorshow streden drie nierpatiënten ogenschijnlijk om de gezonde nier van de ongeneeslijk zieke 37-jarige Lisa. Aan het eind van de uitzending onthulde Lodiers dat de vrouw in werkelijkheid een actrice was en dat de patiënten wisten dat er geen nier vergeven zou worden.

De uitzending was opgezet om aandacht te vragen voor het nijpende tekort aan orgaandonoren in Nederland.

Patiënten

De drie nierpatiënten die deelnamen aan de show waren bij de prijsuitreiking in het New Yorkse Hilton hotel aanwezig. Zij wachten nog altijd op een donor. Een van de drie heeft sinds de uitzending in 2007 een nieuwe nier gekregen, maar die nier is afgestoten.

"Samen met de anderen heb ik ongelooflijk hard gewerkt om deze mooie prijs binnen te halen", zei Vincent Moolenaar (21), een van de kandidaten, na afloop van de uitreiking. "Ik was al blij met de nominatie vanwege de nieuwe aandacht. Het probleem is duidelijk nog niet opgelost."

De patiënten moesten in New York meerdere keren een nierdialyse ondergaan. "Dat maakt reizen niet erg handig, maar dit wilde ik niet missen", lachte de in een smoking gestoken Moolenaar.

Verontwaardigde reacties

De aankondiging van de show leidde in Nederland en in het buitenland tot verontwaardigde reacties. Maar terwijl in Nederland over de afloop van de show uitgebreid bericht werd, hebben veel media in de Verenigde Staten de ontknoping niet gebracht.

Direct na het ontvangen van de prijs benadrukte Lodiers vanaf het podium voor de zekerheid dat in de show niet echt om een donornier gestreden werd. "Het was een grap. Geen zorgen; eet u smakelijk", lachte hij.

"Na alle ophef die wereldwijd over de donorshow geweest is, hoopten we natuurlijk dat we de prijs zouden binnenhalen", zei Lodiers na afloop in een toelichting. "Het is geweldig dat we gewonnen hebben en dat meer mensen de show gewaardeerd hebben. Fantastisch."

Eerder dit jaar won Peter R. de Vries een Internationale Emmy Award voor de uitzending waarin Joran van der Sloot in een undercoveroperatie opbiechtte een rol gespeeld te hebben bij de verdwijning van het Amerikaanse meisje Natalee Holloway op Aruba.

Donorshow BNN wint Emmy