AMSTERDAM - De film 'Oorlogswinter', naar het boek van Jan Terlouw, is maandagavond in Tuschinski in Amsterdam in première gegaan. Voor veel BN'ers, zoals acteur Tygo Gernandt en actrice Georgina Verbaan doet de film terugdenken aan hun jeugd, waarin ze het boek zelf lazen.

"Ja ik ken het boek, ik moest het vroeger op school lezen voor mijn lijst", is dan ook een veel gezegde opmerking op de rode loper bij de première.

Tygo

Zoals Tygo Gernandt, die zelf ook een rol in de film vertolkt. "Toen ik het las was ik zelf een jaar of 14, ongeveer net zo oud als de jongen om wie het in het boek draait. Ik kon me dan ook helemaal inleven en vond het een prachtig verhaal."

Georgina Verbaan kent het boek ook. "Ik moest hem lezen, maar weet nu eerlijk gezegd niet meer goed waar het boek over ging. Ik las liever de GVR van Roald Dahl."

Actrice Anna Drijver was vroeger fan van Thea Beckman, maar 'Oorlogswinter' vindt ze ook "erg mooi."

Ruk

Regisseur Martin Koolhoven las het boek echter in één ruk uit. "Ik wilde altijd nog een oorlogsverhaal verfilmen en toen ik het boek in 2002 las, heb ik meteen laten navragen of de filmrechten nog vrij waren." Dat was zo, en het contact met de schrijver, Jan Terlouw, volgde al snel.

Huiverig

Terlouw: "Ik was in het begin huiverig over de verfilming, omdat toch niet alle details van het boek naar voren kunnen komen. Maar we dachten gelukkig over veel dingen hetzelfde."

Koolhoven: "Ik heb toen het script af was dit nog een keer aan Jan Terlouw voorgelegd. Toen heb ik op zijn aanwijzing toch twee dingetjes veranderd. Ik wilde in de film bijvoorbeeld een ham laten zien. Jan zei 'dat hadden ze in de oorlog echt niet hoor!'en toen is het een gevild konijntje geworden."

Verzet

'Oorlogswinter' gaat over de 14-jarige Michiel die in 1945 bij het verzet betrokken raakt, en de zorg draagt over een neergeschoten Engelse piloot. De rol van Michiel wordt vertolkt door de 15-jarige Martijn Lakemeier, een debuut.

"Het lastigste vond ik de scene waarin mijn vader in de film wordt geëxecuteerd. Maar dat is gelukt, ik ben er erg trots op", aldus Martijn. De kersverse acteur had het boek nog niet helemaal uit toen hij met de opnames van de film begon. "Ik heb hem pas in de afgelopen herfstvakantie helemaal uit kunnen lezen."

Birgit

Birgit Schuurman laat zich vanavond helemaal verrassen, ze heeft het boek vroeger nooit gelezen. "Ik zit wel helemaal in het thema want ik ben nu zelf aan het onderduiken, maar dan thuis,haha. Ik heb even wat vrije tijd en ben lekker aan het lezen, en heb toevallig net een boek over de Tweede Wereldoorlog uit."

Actrice en regisseuse Monique van der Ven vertelt op de première dat ze het boek zelf ook wel had willen verfilmen. "Het blijkt het favoriete boek van mijn man (Edwin de Vries) en zoon te zijn!"