LOS ANGELES - Acteur Arnold Schwarzenegger neemt het mogelijkop tegen pornokoning Larry Flynt in de race om het gouverneurschapvan de Amerikaanse staat Californië. Flynt, Democraat, heeftwoensdag laten weten het inschrijfformulier voor de verkiezing inhuis te hebben.

Volgens Flynt, de uitgever van Hustler magazine, zijnCaliforniërs progressief en zullen zij weinig problemen hebben een"verkoper van schunnigheden" als leider te accepteren. "Ik denkdat ik beter in staat ben de begroting onder controle te houden dande huidige bureaucraten die de staat besturen", aldus Flynt.Californië kampt momenteel met een begrotingstekort van 38 miljarddollar.

Flynt vocht in het verleden tot aan het AmerikaanseHooggerechtshof voor zijn recht op vrije meningsuiting. Hij werd in neergeschoten door een blanke activist die zich stoorde aanhet interraciale karakter van zijn magazine, en raakte verlamd."Mensen die mij kennen, weten dat mijn grootste zorg de vrijheidvan elke burger in de samenleving is", aldus Flynt.

De Republikein Schwarzenegger heeft bekendgemaakt dat hijkomende woensdag een einde maakt aan alle speculaties rond zijnmogelijke kandidatuur. In een interview met de Amerikaansetelevisiezender NBC zal de ster uit de Terminator-cyclusbekendmaken of hij zich in de strijd mengt.

De inwoners van Californië gaan op 7 oktober vervroegd naar destembus om over het lot van gouverneur Gray Davis te beslissen. Nogmaar krap een jaar geleden werd de Democraat voor een tweedetermijn gekozen. De stembusgang is nodig, omdat meer dan 1,6miljoen mensen in Amerika's belangrijkste staat een petitie hebbengetekend waarin wordt gevraagd om een 'recall ballot', eenherroepingsstemming.