AMSTERDAM - Paul de Leeuw houdt er eigenlijk helemaal niet van om terug te kijken op zijn carrière. Dat vertelt de televisiemaker, die 25 jaar in het vak zit.

"Ik ben helemaal niet zo van het terugkijken. Maar ik moet wel zeggen dat als je het er met een aantal mensen over hebt, je gewoon de slappe lach krijgt van alles wat we hebben verzonnen."

De laatste tijd wordt De Leeuw regelmatig 'gedwongen' om terug te kijken op wat hij allemaal heeft gedaan omdat hij dit jaar 25 jaar in het vak zit.

Jubileum

Dat jubileum wordt niet alleen gevierd met een twaalf uur durende marathonuitzending van zijn programma Mooi! Weer de Leeuw eind deze maand, maar ook met een dvd-box met een overzicht van zijn carrière. Deze box, die zes dvd's bevat, werd donderdag gepresenteerd in Almere.

Samenstelling

De Leeuw, die onlangs nog een Gouden Televisier-Ring won voor zijn programma Mooi! Weer de Leeuw, heeft zich zo weinig mogelijke bemoeid met de samenstelling van de dvd's, vertelt hij.

"Ik heb bij de eerste dvd wel meegekeken, maar daarna ben ik gestopt. Omdat ik vind dat het een onafhankelijke verzameling moet zijn en je bent zelf toch geneigd om dingen die je niet zo leuk vindt eruit te knippen. Ik vind dat je alles moet laten zien. De hoogtepunten, maar ook zeker de dieptepunten."

Grens

Die dieptepunten zijn er volgens de brutale televisiemaker genoeg. "Vooral in het begin van mijn carrière, in Schreeuw van de Leeuw, ben ik vaak over de grens gegaan waarbij ik achteraf dacht 'waarom heb ik dat gedaan?'. Ik merkte het ook altijd op het moment zelf, want dan ging ik enorm zweten op mijn rug", lacht hij.

René Klijn

Tot de hoogtepunten van zijn carrière rekent De Leeuw niet alleen momenten die menig televisiekijker nog zijn bijgebleven, zoals het optreden van de doodzieke René Klijn, die later aan aids stierf, in Schreeuw van de Leeuw.

"Ik weet bijvoorbeeld ook nog heel goed dat ik moest optreden op een eerbetoon aan Joop Stokkermans in Rotterdam vlak nadat mijn pasgeboren jongste zoon na zes weken uit het ziekenhuis ontslagen was. Ik weet nog dat het een heel dierbaar moment was, dat ik voor het eerste onze Toby aan de buitenwereld kon laten zien", herinnert hij zich.

Ervaring

De afgelopen 25 jaar hebben De Leeuw niet alleen legio herinneringen opgeleverd, maar ook heel veel ervaring. Hiervan wil hij in de toekomst gebruik wil maken in zijn nieuwe mediaproductiebedrijf En Vele Anderen TV, dat hij samen met Joop van den Ende begonnen is.

"Het leuke is dat ik nu na 25 jaar weer met iets nieuws begonnen ben, met mijn eigen bedrijf waarin ik mijn kennis kan overbrengen op andere mensen. En dan gaat het er niet om dat ze me na moeten doen, maar meer dat ze gebruik kunnen maken van de kennis die ik heb. Ik vind het heel leuk om dat in deze periode van mijn leven te doen."