AMSTERDAM - Michael Jackson heeft zijn pretpark Neverland verkocht aan een bedrijf waarvan hij mede-eigenaar is. De zanger droeg het landgoed maandag over aan de besloten vennootschap Sycamore Valley Ranch Co.

Dat heeft een woordvoerder van het overheidskantoor waar de overdracht plaatsvond woensdag bekendgemaakt.

Sycamore Valley Ranch Co. is een joint venture tussen Jackson en vastgoedbedrijf Colony Capital, zo weet een ingewijde die anoniem wenst te blijven.

Onduidelijk is nog wat er met de 1012 hectare gaat gebeuren die Neverland beslaat in Santa Barbara County, 193 kilometer ten noordwesten van Los Angeles.

Schuldeisers

Jackson had al langer moeite om zijn landgoed draaiende te houden. Hij was vorig jaar maar liefst 19,5 miljoen euro verschuldigd aan schuldeisers. Colony Capital redde Neverland toen van de ondergang door de leningen van de zanger over te nemen.

Het vastgoedbedrijf is eigendom van de miljardair Tom Barrack en heeft verschillende gebouwen in Las Vegas in bezit, waaronder het Las Vegas Hilton.

Dierentuin

Neverland heette Sycamore Valley Ranch toen Jackson het in 1988 kocht. Hij toverde het landgoed om in een miniatuurpretpark met een dierentuin, een reuzenrad, een achtbaan en andere attracties.

Op het toppunt van zijn populariteit nodigde Jackson duizenden kinderen uit om te komen spelen in het park, dat vernoemd is naar het sprookjesland van Peter Pan.

Kindermisbruik

Met de financiën van Jackson ging het bergafwaarts sinds 2003, toen de popster werd verdacht van kindermisbruik. Hij is niet meer gespot in Neverland sinds hij in 2005 door een jury werd vrijgesproken. Recente luchtfoto's maken duidelijk dat het pretpark in staat van verval is geraakt.