AMSTERDAM - Prinses Máxima heeft woensdagavond het Amsterdam India Festival geopend. Op het Museumplein in Amsterdam stelde zij, in de regen, een lichtinstallatie inwerking.

Aansluitend woonde Máxima, gehuld in een lichtblauw met goud afgezet Indiaas gewaad, in het Concertgebouw een uitvoering bij van het Kathakali Danstheater, een van de meest spectaculaire dansvormen uit India.

Op het podium stonden twintig spelers, dansers en musici van het International Centre for Kathakali.

Culturele instellingen

Het Amsterdam India Festival, van 12 tot en met 30 november, is het grootste evenement over Indiase kunst en cultuur dat ooit in Nederland is gepresenteerd.

Zo'n 25 culturele instellingen laten zien wat het Aziatische land in huis heeft, met ruim tachtig activiteiten op het gebied van muziek, dans, mode, film, fotografie, beeldende kunst, architectuur, lezingen en debatten.

Zo veel mogelijk kunstgenres passeren de revue, van dansers uit Rajasthan en tempelmuziek tot Bollywoodaffiches en Indiase 'rock 'n pop'. Het thema is Blended Cultures, verwijzend naar de enorme verscheidenheid aan culturen die in India met elkaar samenleven.

Concertgebouw

Het Concertgebouw nam het voortouw van het organiseren van het Amsterdam India Festival. De muziektempel heeft twintig concerten op het programma staan, onder meer van een kwartet strijkers die "westerse snaren met Indiase traditie doen versmelten".

Er zullen voor het hele festival rond de 70.000 toegangsbewijzen te verkopen zijn.

Verrassingsconcert

De voorstelling in het Concertgebouw werd woensdag voorafgegaan door een verrassingsconcert van de Indiase meesterfluitist Hariprasad Chaurasia en India's beroemdste percussionist Zakir Hussain.

Na afloop ontving Chaurasia uit handen van minister Ronald Plasterk een koninklijke onderscheiding. De musicus werd geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Prinses Máxima opent India Festival