AMSTERDAM - Acteur Wik Jongsma (65), vooral bekend om zijn rol als meneer Harmsen in de RTL-soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST), is vrijdagochtend overleden. Dat heeft tv-producent Endemol laten weten.

Hij overleed aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Jongsma speelde bijna veertien jaar in GTST. In 2006 nam hij afscheid van het programma, nadat bij hem prostaatkanker was geconstateerd.

Jongsma stierf in zijn huis in Den Haag. In de serie bood hij in zijn huis onderdak aan zijn nichtjes Hedwig en Jessica, gespeeld door actrices Georgina Verbaan en Katja Schuurman.

Oudgediende

Oom Govert was een van de oudgedienden van de RTL4-soap. Zijn eerste GTST-scene nam hij in begin 1991 op.

"In al die jaren heeft hij een onvergetelijke rol gespeeld", zei een Endemol-woordvoerster vrijdag. "Hij was een geliefd persoon binnen de GTST-familie. We wensen zijn familie veel sterkte."

Theater

Jongsma studeerde in 1967 af aan de toneelschool in Arnhem. Tussen die datum en 1989 speelde hij vele rollen bij toneelgroep Theater uit Arnhem. Verder acteerde hij bij het RO Theater, het Nieuw Rotterdams Toneel en het Publiekstheater.

In zijn latere woonplaats Den Haag sloot hij zich onder meer aan bij Literair Theater Branoul. Met zijn hobby kunstschilderen trad hij ook regelmatig naar buiten.