LIVERPOOL - De vrouwelijke artiesten stonden in het zonnetje tijdens de MTV Europe Music Awards donderdagavond. Britney Spears was de winnares van de avond en mag twee prestigieuze muziekprijzen mee naar huis nemen, die voor beste act en de award voor beste album (Blackout).

De zangeres was overigens niet aanwezig in Liverpool, ze bedankte haar fans via een videoboodschap.

Ook rockband 30 Seconds To Mars ging met twee prijzen naar huis, die voor beste videoclip (voor het nummer A Beautiful Lie) en voor beste rockact. De band van acteur Jared Leto greep de kans om hun waardering voor de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama te uiten.

De bandleden waren allen gekleed in t-shirts met daarop het hoofd van Obama. Gedurende de avond werd nog regelmatig naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen verwezen.

Scheiding

Zangeres Pink maakte volgens het MTV-publiek het afgelopen jaar het beste nummer. Ze kreeg de award voor haar liedje So What, het nummer dat ze schreef over de scheiding van haar man. "Ik denk dat ik mijn man moet bedanken, maar ik weet niet waar hij is gebleven", zong ze lachend toen ze haar prijs in ontvangst nam.

Katy Perry had de eer de avond te presenteren, iets waar ze nogal nerveus over was. Na haar openingsnummer gaf ze toe dat het grootste evenement dat ze ooit heeft gepresenteerd een potje scrabble met de familie was. "Ik hoop dat ik niet flauwval of over mijn danseressen heen kots", zei ze.

Grapje

Ze klaarde de klus echter met verve en veel humor en mocht ook nog eens de prijs voor beste nieuwe act mee naar huis nemen. Het publiek kon Katy's medepresenator Jared Leto (zanger van de band 30 Seconds to Mars) echter de hele avond op geen enkel grapje betrappen.

Beste urban artiest was Kanye West. Hij kreeg eindelijk waar hij naar eigen zeggen recht op heeft, twee jaar geleden bestormde hij woest het podium van de awardshow toen hij niets won.

Metallica

De prijs voor beste headliner ging naar Tokio Hotel. De band, bekend om de fanatieke fanschare, versloeg verrassend Metallica in die categorie. Metallica was overigens meerdere keren genomineerd maar ging met lege handen naar huis. Datzelfde gold voor Coldplay, Duffy en Leona Lewis.

De prijs voor favoriete Europese act ging naar het Turkse Emre Aydin. De Nederlandse band Jeugd van Tegenwoordig was ook genomineerd in deze categorie maar viel af in de voorselectie.

Legende

Sir Paul McCartney is door het MTV-publiek verkozen tot ultieme legende, zo werd woensdag al bekendgemaakt. Hij ontving zijn prijs uit handen van U2-zanger Bono. "Vele jaren geleden werden vier jongens geboren hier in Liverpool en ik moet zeggen, we hebben het best aardig gedaan" verwees Sir Paul naar zijn band The Beatles.

De MTV Europe Music Awards werden voor de vijftiende keer uitgereikt. Optredens waren er van onder anderen The Killers, Pink, Take That, Duffy en Kid Rock. De show is uitgezonden in meer dan veertig Europese landen, evenals in de Verenigde Staten en Azië.

MTV Europe Music Awards