NEW YORK - Prominente Nederlanders die in de Verenigde Staten wonen of hebben gewoond zijn zeer te spreken over de uitverkiezing van Barack Obama tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Niet minder blij zijn bekende Amerikanen die regelmatig in ons land vertoeven.

Dat blijkt uit een rondgang langs de 'Amerikaanse BN'ers'.

Hans Klok

Illusionist Hans Klok heeft negen maanden in de VS gewoond voor shows in Las Vegas: "Het is revolutionair dat Amerika met Obama een zwarte president krijgt."

"Ik vind het daar wel een keer tijd voor worden. Obama is geliefd en toch een soort leider. Hij kan zich goed inbeelden wat er in de wereld aan de hand is. Ook Las Vegas ligt op z'n gat."

Van der Wal

Model en actrice Frederique van der Wal woont deels in New York en deels in Amsterdam, "Ik roep al twintig jaar dat ik niet in Amerika, maar in New York woon. De laatste acht jaar onder Bush was dat helemaal zo, maar je voelt nu dat er een kentering is gekomen."

"Toen ik naar de overwinningsspeech van Obama luisterde, kreeg ik kippenvel. Onverwacht kwam Obama's overwinning voor mij niet. In april zat ik in de talkshow Knevel & Van den Brink en toen voorspelde ik, in tegenstelling tot Charles Groenhuijsen, dat Obama zou gaan winnen."

Char

Het Amerikaanse medium Char (Char Margolis) verblijft regelmatig in Nederland voor haar tv-programma's. "Toen ik Barack Obama voor het eerst hoorde spreken op de Democratische Conventie van vier jaar geleden, was ik erg onder de indruk."

"Ik zag in hem een leider en iemand die mijn land kan inspireren. Ik voel dat zijn geest hier is om Noord-Amerika weer te verenigen, zonder vooringenomenheid. Hij zal het land en zijn inwoners weer in balans kunnen brengen."

Halina

Actrice Halina Reijn, bekend van onder meer de speelfilms Zus & Zo en Zwartboek. Zij volgde ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen in 2004 toneellessen in Los Angeles: "Ik was in Amerika tijdens de herverkiezing van Bush in 2004."

"Dat was een hele deprimerende verkiezing, eigenlijk heel verdrietig. Dat is nu natuurlijk hele andere koek. Het is fantastisch! Het is net als toen Nelson Mandela werd vrijgelaten of met de val van de Berlijnse muur. Heel erg emotioneel. Ik was zeer onder de indruk."