AMSTERDAM - Medium Char maakt begin 2009 voor het eerst een theatertournee in Nederland. "In een intieme setting ben ik dichtbij de mensen om ze te leren hun eigen zesde zintuig te gebruiken."

Dinsdagmiddag presenteert Char Margolis (57) over ditzelfde onderwerp haar boek De Essentie. Het is alweer de zesde titel die ze hier op de markt brengt, waarmee Nederland ver voor ligt op de Verenigde Staten.

In het tiende tv-seizoen, te zien vanaf 8 januari op RTL4, neemt ze Edsilia Rombley, Kluun en Giel Beelen onder handen. Ook bezoekt ze opnieuw mensen thuis.

Beroering

"Ik was op Texel bij een paardenverhuurder die zijn dochter Merel was verloren. Merel liet me een dode vogel zien op het graf. Haar teken gaf veel beroering, want wat bleek? Er had inderdaad een dode vogel op haar graf gelegen, een merel nota bene. Ik kreeg er kippenvel van", vertelt Char.

Ze kijkt ernaar uit te toeren in januari, februari en maart. "Ik heb al twee fietsen en ik wil ook schaatsen. Dat deed ik al graag als klein meisje. Daardoor voel ik me hier zo verwant, denk ik. Jullie trekken er graag op uit. In Amerika is de dag pas geslaagd bij stijgende beurskoersen."

Verleidingen

In haar boek beweert Char dat de ziel verschillende keren incarneert op aarde. "Daar worden we steeds weer blootgesteld aan verleidingen, waarna we goede en slechte keuzes maken. Dat zijn de levenslessen die je nodig hebt op de lange reis."

"Ik ben geen rockster die alleen maar met overleden mensen praat. Dat is slechts een middel om mensen duidelijk te maken dat het leven een leerschool is. Om mensen spirituele vaardigheden bij te brengen, zodat ze zichzelf kunnen helpen als ik er niet meer ben."

Geweten

De theatershow is volgens Char niet bedoeld om haar geloofwaardigheid op te krikken. "Ik help de mensen die in de spirituele wereld geloven. Tegen critici zeg ik dat ik met een puur hart leef en met een schoon geweten."

Over de tv-serie Het Zesde Zintuig zegt ze: "Dat programma bewijst dat iedereen intuïtie heeft. Hopelijk leren de kijkers ervan."

TV-collega Derk Ogilvy kent ze niet. Naar spirituele dramaseries als The Ghost Whisperer kijkt ze evenmin. "Wel Gray's Anatomy en Desperate Housewives. En Dancing With The Stars. Wie weet doe ik nog een keer mee. Als mijn rug het dan maar volhoudt."

De Amerikaanse presidentsverkiezingen volgt ze na haar boekpresentatie via CNN. "Anders had ik nu in een lange rij voor het stemhokje gestaan. Mensen stellen me dan steevast vragen over de doden."