AMSTERDAM - De legendarische komiek Bob Hope is op zondag 27 juli, nadat hij twee maanden geleden honderd was geworden, overleden aan een longontsteking. Hij stierf thuis in Toluca Lake, Californië, in het bijzijn van zijn familie, zo meldde zijn persvertegenwoordiger Ward Grant.

Hope is de meest gedecoreerde komiek van de Verenigde Staten, veelvoudig miljonair en een ster op vele fronten: vaudeville, radio, televisie en film. Vooral de films die hij opnam met zijn vriend Bing Crosby behoren tot de meest populaire uit zijn carrière. Decennia lang trok hij met zijn shows langs de militaire bases van de Verenigde Staten, waarmee hij vanaf de Tweede Wereldoorlog tot en met de Golfoorlog het moraal opkrikte van de Amerikaanse soldaten. Hoewel hij beweerde aan vliegangst te leiden, reisde Hope ontelbare kilometers over de wereld om soldaten te entertainen.

Hij werd bewonderd door tijdgenoten en generaties van jongere humoristen. Woody Allen noemde Hope 'de komiek met de meeste invloed op mij'. Hope vergaarde een fortuin, was vrijgevig naar goede doelen toe en ontving gedurende zijn leven vele prijzen. Zo veel zelfs dat hij een aparte opslagruimte moest huren om ze te bewaren. Op zijn 100e verjaardag was Hope te fragiel om in het openbaar te verschijnen maar was hij nog steeds kwiek en gelukkig.

Hij werd geboren als Townes Hope op 29 mei 1903, in het Engelse Eltham, Hij was de vijfde van zeven zoons van een Britse steenhouwer en een operazangeres uit Wales. De familie Hope emigreerde naar de Verenigde Staten toen hij vier was en vestigde zich om Cleveland, waar de familie werd geconfronteerd met de economische depressie van 1907.

De kleine Hope hielp in het onderhoud door kranten te verkopen en werkte in een schoenenzaak en een drogist. Hij werkte ook als caddy en ontwikkelde zo een liefde voor de golfsport. Hope was een fanatiek golfer en sponsorde de Bob Hope Golf Classic, een van de belangrijkste toernooien van de Verenigde Staten.