LONDEN - De Britse omroep BBC heeft de raad van toezicht bijeengeroepen om de telefoongrap die twee BBC-sterren uithaalden op Radio 2, te bespreken.

Directeur Mark Thompson zal de BBC Trust donderdag uitleggen hoe de grap met Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs de ether kon halen. Dat meldde de omroep donderdag op zijn website.

Russell Brand en Jonathan Ross, bekende Britse radio- en televisiepersoonlijkheden, maakten in de radioshow van Brand seksuele grappen over de kleindochter van de 78-jarige Sachs. Brand heeft Radio 2 inmiddels verlaten, Ross is geschorst. De directeur zal met de raad bespreken welke acties de omroep moet ondernemen om de schade te beperken.

Ontslagen

Kleindochter Georgina Baillie (23) vertelde dagblad The Sun dat Brand en Ross ontslagen zouden moeten worden voor de telefoontjes naar haar grootvader. Sachs liet weten respect te hebben voor het opstappen van Brand.

Het Britse commissariaat van de media Ofcom is een onderzoek begonnen naar de gang van zaken.

Verklaring

Brand liet in een verklaring weten dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt. "Ik werd meegesleept en vergat temidden van alle grove opmerkingen en flauwe liedjes dat de gevoelens van een briljant acteur en een lieve jonge vrouw werden geraakt."

Ross verklaarde: "Ik zeg oprecht sorry en ik heb er echt spijt van dat ik zoveel ellende en verdriet heb veroorzaakt met mijn kinderachtige en onbezonnen opmerkingen in de uitzending van Russell Brand."