LONDEN - De Britse filmregisseur John Schlesinger is vrijdag op 77-jarige leeftijd in een ziekenhuis in het Californische Palm Springs overleden. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Schlesinger vergaarde zijn grootste roem met de film Midnight Cowboy uit 1969. Hij won een Oscar voor zijn regie. De film betekende de doorbraak voor acteur Dustin Hoffman. Schlesinger werd 16 februari 1926 geboren in Londen als oudste van vijf kinderen. In de Tweede Wereldoorlog stond hij als amateur-goochelaar op het podium. Na de oorlog ging hij Engelse literatuur studeren aan het Baliol College in Oxford.

Talent

Hij speelde talloze kleine rollen in televisieseries en enkele rolprenten. Maar zijn talenten werden pas echt onderkend toen hij zich toelegde op regisseren. Een van zijn eerste korte films, The Innocent Eye, won direct een prijs bij het Festival van Edinburgh. De documentaire Terminus (1961) over het hectische leven in Waterloo Station won verscheidene prijzen waaronder een Gouden Leeuw van het Filmfestival van Venetië.

Na dit succes kreeg Schlesinger de kans om een echte speelfilm te maken. A Kind Of Loving (1962), met de toen nog onbekende acteur Alan Bates, was een enorm succes. Niet veel later volgde de film Darling (1965) die hem zijn eerste Oscarnominatie opleverde.

Midnight Cowboy

Een van Schlesingers bekendste werken is Midnight Cowboy (1969) met Dustin Hoffman en Jon Voight in de hoofdrollen. De film gaat over een mannelijke prostitué en zijn ziekelijke vriend, die samen proberen te overleven in de grauwe straten van New York. De film kreeg zeven Oscarnominaties en won er drie, waaronder die voor Beste Film en Beste Regie. In 1970 werd Schlesinger benoemd tot Commandeur van het Britse Rijk door koningin Elizabeth.

Marathon Man

In de jaren daarna zou Schlesinger nog talloze films regisseren. Marathon Man (1976) met wederom Dustin Hoffman werd een groot succes. Maar hij beperkte zich niet enkel tot het witte doek. Zo werkte Schlesinger veel in theaterproducties voor de Royal Shakespeare Society.