AMSTERDAM - Regisseuse Paula van der Oest gaat het boek Verborgen gebreken van Renate Dorrestein verfilmen. Dat heeft producent Jacqueline de Goeij donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een boek van de schrijfster wordt verfilmd. Het is voor Van der Oest haar eerste film na Zus & zo, de film die dit jaar voor een Oscar werd genomineerd.

Het boek vertelt over de ontmoeting van een vrouw van zeventig en een meisje van tien. Zij treffen elkaar op een Schots eiland en ontwikkelen een vriendschap met elkaar, als ze ontdekken dat ze beiden een wonderlijke relatie met hun broer hebben. Het script is geschreven door Tamara Bos, die eerder verantwoordelijk was voor het script van de veelbekroonde verfilming van Annie M.G. Schmidts Minoes.

Moeilijk

"Het is al vaker geprobeerd boeken van Dorrestein naar het witte doek te vertalen, maar de plannen kwamen nooit van de grond", zei De Goeij. "Ze schrijft heel toegankelijk, maar het zijn woorden die zich moeilijk in beelden laten omzetten. Het script dat er nu ligt, heeft echter de persoonlijke goedkeuring van Renate gekregen."

Hoofdrolspelers zijn nog niet bekend. De kosten van de film bedragen twee miljoen euro en worden mede gefinancierd door een Schotse producent. De opnames vinden dit najaar plaats. Het grootste deel van de Nederlands gesproken film wordt in Schotland geschoten. Verborgen gebreken moet najaar 2004 in première gaan.

Journalist

Renate Dorrestein (1954) werkte jarenlang als journalist voor Panorama en Opzij. Met haar debuutroman Buitenstaanders (1983) was haar reputatie als een van de fantasierijkste Nederlandse schrijfsters van deze tijd snel gevestigd. Nadien verschenen er talrijke boeken van haar hand, zoals Het perpetuum mobile van de liefde (1988), Ontaarde moeders (1992), Heden ik (1993) en Een hart van steen (1998).

Van grote invloed op het werk van Dorrestein is de zelfmoord van haar zus geweest. Begin jaren negentig werd bij de schrijfster de chronische vermoeidheidsziekte ME geconstateerd. Ook deze kwaal en het sociaal isolement waar patiënten in terechtkomen, werd een belangrijk thema in haar boeken.