DELFT - Brian Wilson, de zanger van The Beach Boys, komt volgend jaar naar Nederland voor een bijzonder concert. Tijdens het optreden op 13 maart in de Pepsi Stage in Amsterdam zal Wilson voor het eerst nummers spelen van Smile, het mythische, nooit uitgebrachte Beach Boys album. Dat maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

The Beach Boys waren vooral in de jaren '60 succesvol met een groot aantal hits. Liedjes als I Get Around, Good Vibrations, Sloop John B. en I Can Hear Music werden over de hele wereld grote hits. Zanger, pianist en basgitarist Brian Wilson was de spil van het succes. Hij geldt sindsdien als een geniale liedjesschrijver en producer. Vele artiesten hebben in de afgelopen decennia erkend dat ze schatplichtig zijn aan The Beach Boys.

Opvolger

Het album Smile moest de ambitieuze opvolger worden van het in uitgebrachte Pet Sounds, dat algemeen wordt beschouwd als een van de beste albums uit de geschiedenis van de popmuziek. De single Good Vibrations, een van de liedjes van Smile, werd nog een grote hit. Het album haalde de schappen van de platenwinkels echter niet, omdat Wilson er niet in slaagde het te voltooien.

Wereldbrand

Breekpunt was het uitwerken van Elements Suite, een vierdelig muziekstuk dat een ode moest zijn aan de vier elementen aarde, lucht, water en vuur. Wilson gebruikte in die tijd grote hoeveelheden drugs en raakte ernstig verward. Het opnameproces stokte, doordat Wilson vreesde dat de muziek van het element vuur de wereld in brand zou zetten.

Naar verluidt zou hij verder ontmoedigd zijn geraakt over de kans op succes van Smile na het beluisteren van het nieuwste Beatles-album, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. De overige bandleden van The Beach Boys namen de opnames uiteindelijk over van Brian Wilson en brachten Smiley Smile uit. Door de jaren zijn diverse nummers van het oorspronkelijk Smile-album verschenen op Beach Boys-compilaties. Wilson bracht de liedjes echter nooit op een concertpodium ten gehore.

Kleine zalen

De Smile-tournee begint eind 2003 in de Verenigde Staten. Tijdens de concerten speelt Brian Wilson voor de pauze liedjes van het nooit uitgebrachte album. Na de pauze volgt een reeks Beach Boys-klassiekers. In februari 2004 vertrekt de zanger naar Europa voor optredens in achtereenvolgens Groot-Brittannië, Duitsland, België en Nederland. Hij speelt in relatief kleine concertzalen. Voor het optreden in Amsterdam zijn 1600 kaarten beschikbaar.