AMSTERDAM - Ex-presentatrice en oud-vj bij TMF Renée Vervoorn heeft een zware tijd achter de rug. Haar kersverse echtgenoot Francis Zwaneveld bleek een meesteroplichter te zijn.

Dat vertelt Vervoorn deze week aan de fashion glossy Grazia. In april 2002 trouwde ze met de fraudeur. Twee weken voor de bruiloft werd Vervoorn gewaarschuwd door een kennis, maar ze sloeg zijn raad uiteindelijk toch in de wind. "Ik voelde dat er iets mis was, maar twijfelde ook aan mezelf."

Zwanger

Toen Vervoorn na enkele maanden huwelijk zwanger raakte, veranderde Zwaneveld. "Hij werd grover in de mond, opvliegend en er bleef weinig over van de man waar ik verliefd op geworden was."

Zwanevelds leugens vielen voor het eerst op toen Vervoorn een paar maanden in verwachting was. Hij beweerde een huis te bezitten op Ibiza, wat achteraf niet zo bleek te zijn. Dochter Lisa was twee maanden oud toen Zwaneveld definitief door de mand viel. Via een privé-detective kwam Vervoorn erachter dat haar man over werkelijk alles gelogen had.

Gevangenisstraf

In augustus 2008 werd Zwaneveld veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij heeft onder andere autodealers, bankinstellingen en hypotheekverstrekkers opgelicht. Vervoorns ex-man deed zich onder meer voor als fotomodel, vastgoedmagnaat, profvoetballer en piloot.

Vervoorn veranderde van een snelle jonge tv-presentatrice in een 'gebroken alleenstaande moeder'. "Het was een worsteling van drie jaar, vol ongeloof, woede en verdriet. Ik was vooral ook boos op mezelf."

Dankbaar

Toch koestert Vervoorn niet alleen maar wrok tegen Zwaneveld. "Ik ben dankbaar voor de tijd met hem. Niet met ons huwelijk, want dat was een illusie, maar wel omdat ik Lisa met hem heb gekregen."

Vervoorn ziet haar dochter als het grootste geschenk dat zij zichzelf kon geven. "Ik zie Francis en mijn dochter los van elkaar, ondanks dat hij de verwekker is. Ik houd zo ontzettend veel van haar. Dat is het me allemaal waard geweest."

Vervoorn schreef over haar ervaringen met Zwaneveld een boek, 'Liefdesles'.