PARIJS - De beroemde Franse modeontwerper Yves Saint Laurent stopt er na ruim veertig jaar mee. Dat maakte de ontwerper maandag bekend op een persconferentie, zijn allereerste ooit, in Parijs.

"Ik heb vandaag uitgekozen om mijn zo geliefde beroep vaarwel te zeggen", zo sprak de inmiddels 65-jarige schepper van Franse haute couture. Hij heeft altijd gezegd dat niemand in staat is hem op te volgen.

Samen met de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy bepaalde Yves Saint Laurent jarenlang de Franse haute couture. Veertig jaar geleden werd de eerste modeshow onder het merk Yves Saint Laurent gehouden. De zeer getalenteerde Yves Saint Laurent, geboren in Algerije, begon in 1955 als assistent van Christian Dior, die hij twee jaar later - toen Dior overleed - opvolgde als hoofd van het modehuis Dior.

In 1961 richtte hij zijn eigen modehuis op en ging daarvoor samen met Pierre Bergé die hij drie jaar eerder had ontmoet. Vanaf dat moment zette hij een overduidelijk stempel (van vooral elegantie, maar ook durf) op de modetijd die ging komen, met bijvoorbeeld de trapezejurk (een verademing na decennia van strakke kleding), de smoking voor vrouwen, het safari-jasje, de doorzichtige blouse, het broekpak en de pantalon.

Volgens velen bevrijdde hij de mode, omdat hij korte metten maakte met bestaande moderegels. Ooit zei de ontwerper: "De mooiste kleren die een vrouw kan dragen zijn de armen van de man van wie ze houdt. Maar voor degene die dat geluk niet heeft gevonden, ben ik er."

YSL's laatste collectie is te zien op het feestje ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het fameuze modemerk.