ROTTERDAM - Het is De Frogers bijna gelukt om een maand te leven van een inkomen op bijstandsniveau. "We konden bijna met 607 euro rondkomen", zei René Froger vrijdag bij de presentatie van het nieuwe programma De Frogers: Effe Geen Cent Te Makken. In de laatste aflevering wordt duidelijk hoeveel het gezin tekort kwam.

Een maand lang verruilde de bekende familie de eigen villa in Laren voor een rijtjeshuis aan de Vennecoolstraat in Hilversum-Noord. De drie auto's bleven thuis. Een oude Opel kwam daarvoor in de plaats. Ook de honden mochten niet mee. "Dat is veel te duur. De grootste eet al meer dan ik", aldus de zanger.

Ziek

Het budget werd vooral even lastig toen zijn moeder ziek werd. "De rekeningen voor de diesel hakte erin."

Het was volgens René even omschakelen, maar uiteindelijk is de maand de Frogers meegevallen. "We waren snel gewend. We hadden bovendien hele fijne buren." Het hechte gezin sleepte elkaar er doorheen, met liefde en humor. Hun zoons hebben niet geklaagd. "De jongens zijn een hele ervaring rijker, die belangrijk is voor de rest van hun leven."

Toilet

Uit de eerste aflevering blijkt dat "maar een toilet in huis" even slikken is. "En deze is nog klein ook en ik breng er heel wat tijd door met een krantje." Maar na een wc-rol bij de buren te hebben geleend, wijdde de BN'er graag het hokje even in.

Natasja Froger wilde aanvankelijk niet aan het RTL-programma meewerken, omdat ze bang was voor de kritiek. Haar angst werd werkelijkheid. "Geen haar op mijn hoofd. Ik zie nu de koppen in de media al. Ik weet nu al hoe iedereen zal denken", zei ze nog vooraf. Ze kregen veel negatieve artikelen te verduren.

Docusoap

Het doel trok haar over de streep. De docusoap wil de aandacht vestigen op de voedselbanken in Nederland. De Stichting Voedselbank heeft als wens het hele land van dezelfde voedselpakketten te voorzien. Mogelijk dat het programma de stichting voldoende geld oplevert om dat te bewerkstelligen. Bovendien probeert RTL kijkers ervan bewust te maken, dat niet iedereen het financieel kan bolwerken.

"Geld maakt het leven makkelijker. Het geeft meer vrijheid. Het maakt je niet altijd gelukkiger. Ik ken periodes in mijn leven toen ik geen piek had, maar dat ik gelukkiger was dan nu soms", vertelt René openhartig.