AMSTERDAM - Oprah Winfrey is aangeklaagd wegens smaad door de voormalige directrice van haar meisjesschool in Johannesburg.

De talkshowhost beschuldigde Nomvuyo Mzamane ervan dat ze op de hoogte zou zijn geweest van het misbruik en de mishandelingen die op haar school plaatsvonden. Maar Mzamane beweert nooit iets van de incidenten te hebben afgeweten.

Eis

De vrouw zou sinds de beschuldigingen geen baan meer hebben kunnen vinden. Ze eist 185 duizend euro schadevergoeding van Winfrey en haar productiebedrijf.

Een woordvoerder van Winfrey liet weten dat de presentatrice en haar productiebedrijf de aanklacht nog niet hebben bekeken en voorlopig nog geen commentaar willen geven.

De meisjesschool in Johannesburg opende in januari vorig jaar zijn deuren. Negen maanden later werd bekendgemaakt dat een leidster geschorst was wegens wangedrag. De rechtszaak tegen haar gaat later deze maand verder.

Excuses

De talkshowpresentatrice bood direct haar excuses aan. In een verklaring op de website van de Zuid-Afrikaanse school schreef Winfrey dat ze hoopt dat gerechtigheid zegeviert.

"Laat dit als voorbeeld dienen", stelde ze. "Het is onze taak als volwassenen om te luisteren en actie te ondernemen iedere keer wanneer een kind de moed heeft om naar voren te stappen."