AMSTERDAM - Giel Beelen kreeg vrijdagnacht in zijn radioprogramma Freaknacht een telefoontje van een jonge kankerpatiënt die meldde enkele uren later euthanasie te gaan plegen. De dj is er zeker van dat de 19-jarige Otto de waarheid sprak.

"Zoiets kun je niet spelen", aldus de dj. Aanvankelijk dachten Beelen en collega-dj Gerard Ekdom dat het om een grap ging, toen de jongen in de show aankondigde dat hij nog maar tien uur te leven had. "Nog maar tien uur te leven? Laat me raden: je wilt Metallica horen", zei Ekdom gekscherend. "Hoe weet je dat je nog tien uur te leven hebt? Wordt het echt een euthanasiezaakje?", voegde Beelen daaraan toe.

Toen Otto met gebroken stem vertelde over zijn slepende ziekte en zijn naderende dood, vielen de dj's even stil. Beelen heeft geen spijt van de wijze waarop hij en zijn collega de tiener aanvankelijk behandelden.

"Helemaal niet. Je belt naar een entertainmentprogramma vol gekkigheid", stelt de radiomaker. "Ik ben wel blij dat ik hem heb teruggehaald in de uitzending, want Gerard wilde hem wegdrukken."

Viva La Vida

De terminaal zieke jongen belde met de dj's om het liedje 'Viva la vida' van de Britse band Coldplay aan te vragen. "Eigenlijk kon dat niet, want we zitten in een week met muziek uit de jaren negentig", zegt Beelen. "Maar nood breekt wet." Na een gesprek van bijna acht minuten werd het nummer ingezet.

Beelen heeft na de uitzending geen contact meer gehad met Otto of diens familie. "Als zij de behoefte voelen om met mij contact op te nemen, dan weten ze me te vinden", stelt hij. "Maar ik ga niet zelf als een ramptoerist contact zoeken."

Het radiofragment