LONDEN - De succesvolle Britse televisiekok Jamie Oliver is in eigen land op de korrel genomen door woedende inwoners van de stad Rotherham.

Politici, voetbalfans en lokale media hebben de kok de oorlog verklaard, omdat zijn 'kookkruistocht' om mensen van junkfood af te krijgen de stad een slechte naam zou geven. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times zondag.

'Idioten'

De 33-jarige kok is voor zijn nieuwe televisieserie in Rotherham om de inwoners gezonder te leren koken. Die hebben echter het idee dat ze worden afgeschilderd als "een stel idioten''.

Toen Oliver ongeveer vijfduizend supporters van een lokale voetbalclub toesprak, begonnen deze de leus "wie heeft de taart opgegeten'' te scanderen. Een verwijzing naar de stevige postuur van de kok.

Ook lokale kranten en politici zijn niet blij met Oliver. "Hij lijkt te denken dat we te dom zijn voor woorden en leven op döner kebab'', aldus een gemeenteraadslid.

Kijkers

Ondanks dat de eerste aflevering van de nieuwe serie 3 miljoen kijkers trok, overweegt Oliver de stekker uit het programma te trekken.